DINNER AL FRESCO

DINNER AL FRESCO

PANINI - A GRILLEZETT CSODA

2017. február 10. - nagy.zsombor

paniniA panini, a grillezett olasz szendvics, egy igazán kiváló alternatíva a gyors ebédre. Olaszországban, Európa többi országához hasonlóan nagy sikere van a szendvics ebédnek, hiszen egyszerű, gyorsan elkészíthető és laktató. Az olasz gasztronómia maximalizmusának köszönhetően, egy ilyen egyszerű étel is lehet zseniálisan finom.

Az olasz bárokban kapható panino egy egyszerű konstrukciója a kiváló alapanyagoknak. Egy úgynevezett panini press segítségével meggrillezik felszolgálás előtt, így a kenyér még ropogósabb lesz és az olvasztott sajtnak köszönhetően az ízek is fokozódnak.

Az olasz nyelvben a “panini” szendvicseket jelent (többes szám), míg a panino az egyes számra utal, ebből következik, hogy a szendvicseket hibás lenne paniniknek nevezni.

Panini készülhet grillezett formában és természetesen fogyasztható önmagában is (sütetlenül), ám ez kevésbé népszerű. Összességében elmondható, hogy a panini világa egy igen izgalmas és ízgazdag univerzum. Néhány egyszerű szabályt érdemes betartani, hogy igazán autentikus panini élményt kapjunk.

panini

Grillezett panini

A grillezett panini egy úgynevezett panini press (olaszul piastra) segítségével készül, ami egy rácsos felületű kontaktgrill. Az egyes töltelékek kombinációknak nincsen nevük, ahogy a pizzánál, de van néhány igazán klasszikus variáció. A szendvicshez leggyakrabban ciabatta, francesino vagy focaccia jellegű kenyeret használnak.

Íme néhány klasszikus kombináció:
-mozzarella, paradicsom
-prosciutto crudo (szárított) vagy cotto (főtt), fontina, salsa rosa
-prosciutto crudo vagy cotto, brie, paradicsom, jégsaláta
-prosciutto cotto, brie, olíva tapenade
-bresaola, kecskesajt, paradicsom, jégsaláta
-speck (dél-tiroli füstölt sonka), brie, salsa rosa
-speck, kecskesajt, rukkola
-grillezett zöldségek és caciocavallo

Néhány alapszabály, amit mindenképp kerüljünk el, ha panini készítésre adjuk a fejünket:
-Soha ne kombináljunk több fajta húst.
-Ne tegyünk bele túl sok húst.
-Ne legyen benne túl sok hozzávaló.

Az olasz konyha szépsége az egyszerűségében rejlik. Kevés számú, ám ízletes alapanyagokkal érhetjük el a kívánt eredményt.

HA TETSZETT A CIKK, IRATKOZZ FEL A HÍRLEVELÜNKRE, VAGY KÖVESS MINKET FACEBOOKON! NE MARADJ LE EGY CIKKRŐL SEM!

A cikkben előforduló egyes képeket és szöveges tartalmakat a szerzői jog védi. © Dinner al fresco

süti beállítások módosítása