DINNER AL FRESCO

DINNER AL FRESCO

ÍGY KÉSZÜL A TÖKÉLETES FRANCIA BAGETT

2016. október 10. - nagy.zsombor

francia bagett

A francia bagett számomra az ősz jellegzetes étele. Mikor vége a nyárnak és már nincs hőség, az ember szívesebben kapcsolja be a sütőt. Ha kint már zord az idő, esik az eső, a kenyérsütés remek elfoglaltság, legyen szó akár randiról, vagy családi programról. Azért szeretem a bagettet, mert igazán univerzálisan lehet használni. Amellett, hogy nagyszerű és finom kenyér, egy sor csodás finomságot csinálhatunk belőle. Íme néhány a kedvenceim közül:

Olíva olaj és balzsamecet Ki gondolná, hogy ez az egyszerű kombináció finom lehet, pedig egyenesen zseniális. Egy kis tálka kell csak hozzá. Csorgassunk bele olíva olajat és pár csepp balzsamecetet, majd indulhat a mártogatás. Tökéletes előétel, csak az abroszra kell vigyázni.

Bruschetta Az olasz sláger, a bruschetta tulajdonképpen egy paradicsomos keverék ropogós kenyéren. Vágjunk kis kockákra 4 paradicsomot és adjunk hozzá egy gerezd fokhagymát (aprítva), egy evőkanál olíva olajat, egy teáskanál balzsamecetet, 8 aprított levél bazsalikomot, frissen őrölt sót és borsot. A keveréket hagyjuk kicsit állni, hogy összeérjenek az ízek és végül tálaljuk a francia bagett feltétjeként. Kicsit megpiríthatjuk a kenyeret, hogy ne ázzon el.

[caption id="attachment_996" align="aligncenter" width="960"]bruschetta-887555_960_720 A bruschetta az olaszok kedvenc előétele[/caption]

Tricolor szendvics Kis túlzással talán a világ legjobb szendvicse. Pármai sonka, mozzarella, pesto, bazsalikom és paradicsom, belepakolva egy bagettbe, maga a ropogós álom.

Crouton Később szó lesz róla, hogy a francia bagett nem egy eltartható pékáru. Ha rajtunk marad, akkor se aggódjunk, mert szuper levesbetét készíthető belőle. A szikkadt kenyéret kockázzuk fel és locsoljunk rá egy kis olíva olajat, majd ha vannak otthon friss fűszerek (legyenek), akkor egy csokorral aprítsunk fel és dörzsöljük be vele a kenyérkockákat. A sütűben 100 °C-on süssük őket addig, amíg ropogósak nem lesznek. Egy igazi illatbomba a végeredmény, ami bármilyen krémlevest (pl. sütőtök leves) fel tud dobni.

food-restaurant-eat-snack-1

FRANCIA BAGETT

A francia és olasz stílusú sovány tésztáknak az a jellegzetessége, hogy csak kis mennyiségben tartalmaznak zsírt és cukrot. Az ilyen tésztából készülő kenyér kérge pedig sokkal ropogósabb, belseje pedig ruganyosabb lesz, mint a zsírosaknak. A francia bagett attól igazán zseniális, hogy frissen készül, könnyed, jól passzol sajtokhoz és borokhoz. Nagyszerű szendvicseket és partifalatokat készíthetünk belőle. Ez a kenyér csak a sütés napján fogyasztható, mert másnapra megkeményedik, kiszárad.

baguette-246424_1280

Nézzük meg lépésenként, hogyan készül a francia bagett:

RECEPT: (1,5 kg tészta)

1000 g liszt
7 g élesztő
500 ml víz
17 g só

1. Keverjük össze az élesztőt vízzel, sóval és liszttel.

Az élesztő egy elő organizmus, ahhoz, hogy elkezdjen dolgozni, két dologra van szüksége, melegre és táplálékra. A tészta összes hozzávalójának szobahőmérsékletűnek (20-24°C)kell lenni, ami a bagett esetében a vizet jelenti, de ha például vajas tésztát gyúrunk, akkor a vajat sem szabad a hűtőből kivenni.
A felfuttatáshoz helyezzük az élesztőt langyos vízbe, adjunk neki egy kis cukrot és pihentessük a keveréket 20-24°C-on. Ha az élesztő még életben van, akkor hő hatására elkezd dolgozni és apró bubokékok és hab jelenik meg a folyadék felszínén.

Só hozzáadásával rengeteg ízzel gazdagíthatjuk a kenyerünket, valamint a só felelős az élesztő munkájának sebességéért is. Ha túl sok sót adunk a tésztához, akkor nem indul meg a fermentáció, ha pedig keveset, akkor túl gyors lesz.

pexels-photo-2

A kelttészta elkészítésének legegyszerűbb módja a direkt fermentáció. Szerintem már mindenki használta ezt az eljárást, mikor otthon pizzát gyúrt. A boltban vásárolt élesztőt egyszerűen csak el kell keverni liszttel, vízzel és sóval, majd jól átgyúrni, amíg egy rugalmas, feszes tésztát nem kapunk. Ha porélesztőt használunk, akkor azt a liszttel kell elkeverni, ám az elv ugyanaz.

2. Helyezzük a meggyúrt tésztát egy kiolajozott edénybe. (1-2 óra)

A tészta fermenálása az egyik legfontosabb lépés. Ha táplálékot kap az élesztő, akkor elkezd dolgozni és kifejlődnek az ízek. A tapasztalt pékek 4°C-on pihentetik a tésztát, ezáltal lelassul az erjedés folyamata, így van idejük a többi tennivalót intézni. Eközben szépen lassan dolgozik az élesztő és megnövekedett kelesztési idő alatt sokkal több íz fejlődik ki a tésztában.

3. Hagyjuk a lefedett tésztát szobahőmérsékleten pihenni. (1 óra)

20-24°C-on megkel a tészta és megkétszerezi a méretét.

4. Következik a hajtogatás:

A megkelt tésztát helyezzük óvatosan a gyúródeszkára, hajtsuk félbe és nyomkodjuk le a kezünkkel, hogy a fermentáció közben felszabaduló gázokat eltávolítsuk, de a tészta textúráját megőrizzük.

5. A meggyúrt tésztát osszuk egyenlő méretű darabokra.

A kész tésztát osszuk fel akkora darabokra, amekkora kenyeret szeretnénk. A bagett esetében 450 grammos darabokkal számoljunk. 10-20 percig pihentessük a tésztát, mielőtt újra dolgozni kezdünk vele.

6. Hajtogassuk és sodorjuk a tésztát.

A lenti videóban látható módon hajtogassuk és sodorjuk meg a tésztát, amíg bagett formát nem kapunk, majd vágjunk 4-5 csíkot a kenyér tetejére.

7. Következik a sütés

Melegítsük elő a sütőt 240 fokra és a helyezzük be a bagettet. Addig süssük, amíg aranybarna nem lesz, ez kb. 20 perc sütést jelent. Ha elkészült, vegyük ki és hagyjuk szobahőmérsékletűre hűlni.

HA TETSZETT A CIKK, IRATKOZZ FEL A HÍRLEVELÜNKRE, VAGY KÖVESS MINKET FACEBOOKON! NE MARADJ LE EGY CIKKRŐL SEM!

A cikkben előforduló egyes képeket és szöveges tartalmakat a szerzői jog védi. © Dinner al fresco

süti beállítások módosítása