DINNER AL FRESCO

DINNER AL FRESCO

MIT ÉRDEMES TUDNI A GOMBÁKRÓL?

2016. szeptember 27. - nagy.zsombor

gomba

A gomba igen közkevelt étel, szinte mindenki szereti, de vajon mennyit tudunk róla? Összeszedtük a legfontosabb tudnivalókat erről az ízletes csemegéről.

A gomba csodálatos élőlény, önálló rendszertani országot alkot, ugyanis nem fotoszintetizál, hanem az állatokhoz hasonlóan szénszükségletét szerves anyagokból, energiaszükségletét pedig kémiai anyagokból fedezi. Korhadékokat, elpusztult élőlények maradványait fogyasztja, vagy szimbiózisban él egy gazdanövénnyel. Fehérjét, zsírokat, ásványi anyagokat is vitamint is tartalmaz.

Gombát egy kis hozzáértéssel bárki találhat a természetben, de a helyi termelői piacokon is elérhetőek. Néhány faj toxinokat termel, amely elfogyasztáskor rosszullétet, súlyosabb esetben mérgezést okozhat, ezért a vadon gyűjtött gombát minden esetben mutassunk meg gombaszakértőnek.

gomba

TIPPEK GOMBAVÁSÁRLÁSHOZ

A friss gomba a jó gomba: Mindig a lehető legfrissebb gombát vegyük, mert leszedés után azonnal elkezd nedvességet veszíteni, ezért a bolti csomagolt kiszerelést éremes kerülni.

Használjuk a szemünket: A gomba illata nem túl kellemes és nem is állapítható meg belőle semmi fontos információ. Sokkal fontosabb a kinézete. A friss gomba fő ismertetőjegye, hogy feszes, szinte még él. Ha egy fakó, ráncos, megkeményedett példányt látunk, inkább álljunk tovább.

Sose mossuk meg: A vadon szedett gombát lehetőleg ne mossuk le vízzel, mert nagyon hamar megromlik. Egy puha ecsettel tisztogassuk meg a felszínét. Ilyen ecsetet használnak a gombászok is.

Sose vágjuk: Szakértők azt tanácsolják, hogy a laska gombát minden esetben tépjük és ne vágjuk. A laska frisséségét a lemezek élénk színéből és a fehér húsából lehet megállapítani.

Ne fedjük le: A gomba nagy része víz, ezért nem érdemes lefedve főzni, mert elveszíti nedvességtartalmát.

Nem lehet túlfőzni: A gomba sejtfala kitint tartalmaz, ami nagyon lassan veszi fel a hőt, ezért ha a serpenyőben felejtjük, nem kell azon aggódni, hogy kiszárad és rágós lesz a végeredmény

A LEGÍZLETESEBB GOMBÁK

Kucsmagomba Fűszeres, ízletes, húsos fajta. Tavasszal szedhető, mikor még kevés gomba található az erdőben. Méhkasszerűn épül fel a teste, nagyon nehéz rábukkanni, tapasztalt szemet igényel.

[caption id="attachment_940" align="aligncenter" width="640"]kucsmagomba A nehezen fellelhető ízletes kucsmagomba[/caption]

Laska gomba Jellemzően elhalt fatönkök adnak otthont, ennek a fehér húsú, ízletes lágy gombának. A fiatalabb, kisebb példányokra vadásszunk, amiknek a belseje lágy és rugalmas. Könnyen termeszthető fajta, ezért gyakran kapható a piacon.

[caption id="attachment_941" align="aligncenter" width="640"]gomba A fiatal laska gomba húsa még fehér és ruganyos[/caption]

Vargánya Szerintem a vargánya az egyik legízletesebb gomba. Hatalmas kalapja zsíros, olajos hatású és tele van ízzel. Mártásokat készíthetünk belőle, de sütve is isteni. Tavasztól őszig gyűjthető.

[caption id="attachment_937" align="aligncenter" width="640"]varganya A vargánya az ínyencek kedvence[/caption]

Rókagomba Kissé borsos, fűszeres, csípős ízű gomba, az ínyencek kedvence. Ősszel sok termelői piac slágere.

[caption id="attachment_938" align="aligncenter" width="640"]rokagomba-1 Őszi rókagomba[/caption]

Szarvasgomba A gombák királya a föld alatt növekszik, ezért felkutatásához kutyákat használnak. Régen próbálkoztak malacokkal is szarvasgombát keresni, de ebben az esetben meg kellett küzdeni a gombáért, ugyanis a sertés nagy gourmet és megeszi ezt az értékes gombát. A szarvasgomba illata és íze nagyon intenzív ezért csak rendkívül kis mennyiséget használnak belőle. Rizottóhoz például nagyszerű választás, de egy omlettet is új kulináris szintre tud emelni.

[caption id="attachment_939" align="aligncenter" width="640"]szarvasgomba Szarvasgomba, a fekete arany[/caption]

HA TETSZETT A CIKK, IRATKOZZ FEL A HÍRLEVELÜNKRE, VAGY KÖVESS MINKET FACEBOOKON! NE MARADJ LE EGY CIKKRŐL SEM!

A cikkben előforduló egyes képeket és szöveges tartalmakat a szerzői jog védi. © Dinner al fresco

süti beállítások módosítása