DINNER AL FRESCO

DINNER AL FRESCO

A SZENDVICS RENESZÁNSZA

2016. október 26. - nagy.zsombor

[caption id="attachment_1038" align="aligncenter" width="780"]reuben_szendvics A Reuben szendvics az legzseniálisabb melegszendvics ©Ernesto Andrade[/caption]

A szendvics tagadhatatlanul reneszánszát élni. Nincs még egy ilyen egyszerű és nagyszerű étel, ami ennyire sokrétű lenne. A mindennapi uzsonnától a partifalatokig, a street food-tól a gyorskajáig mindenhol jelen van.

Újabban egyre több street food fesztiválon találkozom különleges szendvicsekkel, ami igazán örömteljes, ugyanis ez a műfaj szinte kimeríthetetlen. A szendvics, mint műfaj a csúcsgasztronómia képviselőinek érdeklődését is felkeltette. Dániában, amit bátran nevezhetünk a fine dining új otthonának, szemináriumokon mutatják be a helyi jellegzetes szendvicseket. A feltétek száma és variációja végtelen, ezért csak a kreativitás szabhat határt neki, nem csoda, hogy a Michelin csillagos séfek is rajonganak érte.

A szendvics a legendák szerint John Montagu-hoz köthető, aki Sandwich negyedik earlje volt. A szóbeszédek szerint Montagu nagyon szerette a szerencsejátékot és az étkezések idejére sem hagyta ott a kártyaasztalt (mások szerint a dolgozószobáját), így megparancsolta szolgálóinak, hogy tegyenek egy szelet sózótt húst két pirítós közé, ezzel megszületett az első szendvics.

Természetesen a történelem korábbi időszakaiban is fogyasztottak kenyeret különböző húsokkal és halakkal, erre utal az európai népek sajátos elnevezése a feltéttel rendelkező kenyérre, ilyen például a német belegte Brote, vagy a dán Smørrebrød. A szendvics népszerűvé tételéért már okolhatjuk Montagu-t, hiszen a XIX. században kezdi meg igazi diadalútját. A XX. században a szendvics Amerikában már az étrend egyik alappillérjének számít, köszönhetően annak, hogy előállítása olcsó és kitűnően szállítható.

Nézzünk meg a teljesség igénye nélkül néhány sikeres variációt.

[caption id="attachment_1037" align="aligncenter" width="780"]club szendvics Club szendvics[/caption]

B.L.T. VAGY CLUB SZENDVICS

Az 1900-as években az angolok a délutáni tea idején szendvicseket is felszolgáltak a sütemények mellé. Ezek többnyire egyszerű és unalmas uborkás-sajtkrémes kreációk voltak. Ezekből a szendvicsekből fejlődött ki a B.L.T és vele egyidőben a club szendvics.

A B.L.T. három fő összetevője a bacon, a saláta és a paradicsom, mindez fehér toast kenyérrel és természetesen majonézzel.

A club szendvics szinte megegyezik a B.L.T.-vel, ám itt szárnyashús is kerül a kenyérbe, valamint kétszintes szendvicset építenek, hogy még véletlenül se lehessen beleharapni.

[caption id="attachment_1039" align="aligncenter" width="780"]pastrami Pastrami a The Hat bisztróban ©antmang[/caption]

PASTRAMI SZENDVICS

A pastrami egy zseniális sült húsos szendvics. A név maga a gőzölt, füstölt húst jelenti a szendvicsben. A pastrami marhaszegyből készül, gazdagon fűszerezett (koriandermag, feketebors, szegfűszeg) és vékonyra van vágva. Az igazán jó szendvicsbe imég szaftos hús kerül, egy kis csípős mustárral és savanyú uborkával, semmi sallang. A pastrami igazán jól mutatja Amerika szellemiségét, ugyanis 2-3 ujjnyi vastag a hústöltelék egy ilyen szendvicsben.

REUBEN SZENDVICS

A Reuben szendvics nagyon hasonlít a pastramira, azonban beltartalma sokkal gazdagabb. Tradicionálisan sózott marhahúsból készül, egy kis káposztasalátával, dresszinggel és svájci sajttal két szelett rozskenyér között, végül az egészet megsütik, ettőll lesz ellenálhatatlanul finom.

Ismersz olyan szendvicset, amiről szerinted be kellene számolnunk? Küldd el nekünk!

HA TETSZETT A CIKK, IRATKOZZ FEL A HÍRLEVELÜNKRE, VAGY KÖVESS MINKET FACEBOOKON! NE MARADJ LE EGY CIKKRŐL SEM!

A cikkben előforduló egyes képeket és szöveges tartalmakat a szerzői jog védi. © Dinner al fresco

süti beállítások módosítása