DINNER AL FRESCO

DINNER AL FRESCO

CHATEAU MIRAVAL - MI LESZ A JOLIE-PITT BIRTOK SORSA?

2016. szeptember 26. - nagy.zsombor

[caption id="attachment_926" align="aligncenter" width="780"]Serge Chapuis © Serge Chapuis[/caption]

Mióta megjelentek a hírek Angelina Jolie és Brad Pitt válásáról, borszakmai körökben azon tanakodnak, hogy mi lesz provance-i 35 szobás luxus borbirtok, a Chateau Miraval sorsa.

A Chateau Miraval területe a római idők óta lakott volt. A hatalmas borospincét 1850-ben építette Joseph-Louis Lambot, a vasbeton feltalálója, aki egyébként a szomszédos birtok, a La Celle Domaine ura volt. Tom Bove 1993-ban vásárolta meg a birtokot, majd modernizálta az itt folyó szőlőtermesztést, melynek köszöntően a Chateau Miraval borok minősége drasztikusan javult, olyannyira, hogy a Guide Hachette des Vins Franciaország 500 legjobb bortermelője közé választotta a birtokot.

A Miraval kastély nemcsak borairól híres, korábbi tulajdonosa Jacques Loussier, jazz zongorista hangstúdiót is építtetett a házba és olyan híres zenészek voltak gyakori vendégei, mint Sting és a The Cranberries, valamint itt vette fel néhány számát a Pink Floyd a The Wall című albumához.

[caption id="attachment_927" align="aligncenter" width="780"]chateau-miraval © Chateau Miraval[/caption]

A Chateau Miraval birtok 600 hektár kiterjedésű és 30 hektáron termesztenek borszőlőt. Mára olyan nagy a kereslet a Miraval borok iránt, hogy a környékbeli termelőktől is vásárolnak szőlőt. A birtok két eredetvédelem alatt álló terület határán fekszik (AOC Côtes de Provence és Coteaux Varois). A szőlőtermesztés organikus módszerekkel zajlik, ám európai bio minősítésért nem folyamodtak, mert olyan eljárásokat használnak, melyek csak Amerikában férnek bele a bio certifikáció kereteibe.

A Jolie-Pitt házaspár Marc Perrin-t, a Château de Beaucastel híres borászát kérte fel a birtok vezetésére, aki további telepítéseket tervez. Jelenleg egy rosé és két fehérbor rendelhető online a Perrin család weboldaláról.

[caption id="attachment_929" align="aligncenter" width="738"]chateau miraval © Patrick Gaudin[/caption]

Első közös boruk, egy rosé 2012-ben jelent meg a piacon és a Wine Spectator rögtön 90 ponttal jutalmazta. Az online megjelenés után egy órával már 6000 palack fogyott el, ami rekordnak számít.

Egy Elizabeth Gabay által vezetett mesterkurzus keretében lehetőségem volt megkóstolni ezt a tételt, ami kifinomult, elegáns, kóstoláskor bogyós gyümölcs és mandarin jegyeket mutatott. Palackozása is egyedülálló, kifejezetten a Chateu Miraval számára gyártják a Champagne palackhoz hasonló üveget. 2014 óta gravírozzák a palackokat az egyre szaporodó hamisítványok miatt.

[caption id="attachment_934" align="aligncenter" width="594"]1 © ee24.com[/caption]

A BORÁSZAT JÖVŐJE

A 60 millió dollára értékelt birtok jövője bizonytalanná vált a sztárpár válásának híre után. A US Weekly arról számolt be, hogy Brad Pitt meg szeretné tartani a provance-i birtokot, Angelina Jolie viszont el akarja adni. A New York Post azt állítja, hogy a Chateau Miraval már két hónapja az ingatlanpiacon várja új gazdáját. Marc Perrin azt nyilatkozta, hogy a birtok nem eladó. Itt a szüret és a 2016-os évjáratot biztosan piacra dobják a következő évben. A válaszokból kiderül, hogy nem tudhatunk semmit biztosan, így továbbra is csak találgathatunk a Chateau Miraval sorsáról.

HA TETSZETT A CIKK, IRATKOZZ FEL A HÍRLEVELÜNKRE, VAGY KÖVESS MINKET FACEBOOKON! NE MARADJ LE EGY CIKKRŐL SEM!

A cikkben előforduló egyes képeket és szöveges tartalmakat a szerzői jog védi. © Dinner al fresco

 

süti beállítások módosítása