A crème brûlée egy klasszikus francia desszert, amit szinte mindenki ismer. Ez a zseniális vanília krém tetején a karamellel igazán elegáns és minden étkezést feldob.
Magát a crème brûlée -t 1691-ben említi először François Massialot a Cuisinier royal et bourgeois című könyvében. Diadalútra csak az 1980-as években indult. A crème brûlée -t hagyományosan kis kerámia tálkákban szolgálják fel és közvetlenül fogyasztás előtt karamellizálják rajta a cukrot.
HOZZÁVALÓK: 6-8 adag
750 ml habtejszín
8 tojássárgája
150 g cukor a krémbe
150 g cukor a tetejére
1. A tejszínt forraljuk össze a 3 valíliarúd kikapargatott belsejével és az üres rudakkal. Szépen lassan forraljuk fel, hogy legyen ideje minden ízanyagnak kioldódni.
2. A tojássárgáját keverjük össze egy tálban a cukorral, majd a tejszínt egy szűrőn keresztül óvatosan merjük át és folyamatosan kevergessük a krémet. Semmi esetre se öntsük bele egyszerre a forró tejszínt, mert kicsapódhat a tojássárgája.
3. Forraljunk vizet a vízfürdőhöz.
4. Egy tepsi aljára tegyünk kéztörlőt, hogy ne csúszkáljanak a kis crème brûlée tálak. Öntsük a krémet kis kerámia tálkákba, majd tegyük ezeket a tepsibe. Öntsünk a tepsibe annyi vizet, hogy félig ellepje az edényeket.
5. Tegyük az alufóliával lefedett tepsit a 160 fokra előmelegített sütőbe, majd süssük 35 percig. Akkor van kész, az edény oldalát megkocogtatva nem szakad fel a crème brûlée tetején a krém.
6. Vegyük ki az edényeket a forró vízből, hogy ne főjön tovább a krém, majd hagyjuk kihűlni.
7. Tálalás előtt szórjuk meg vékonyan cukorral a crème brûlée tetejét és egy cukrász fáklya (a legtöbb supermarketben már kapható) segítségével karamellizáljuk.
HA TETSZETT A CIKK, IRATKOZZ FEL A HÍRLEVELÜNKRE, VAGY KÖVESS MINKET FACEBOOKON! NE MARADJ LE EGY CIKKRŐL SEM!A cikkben előforduló egyes képeket és szöveges tartalmakat a szerzői jog védi. © Dinner al fresco