DINNER AL FRESCO

DINNER AL FRESCO

SÜTŐTÖK LEVES - AZ ŐSZ ELSŐ AJÁNDÉKA

2016. szeptember 29. - nagy.zsombor

sütőtök leves

A sütőtök leves az egyik kedvenc őszi ételem. Minden évben nagyon várom a tökszezont, mert ez az alapanyag rendkívül sokrétű és izgalmasan kombinálható. Ősszel több idő jut a főzésre, ilyenkor szeretek új receptekkel kísérletezni.

A következő hét folyamán három új receptet fogok elkészíteni sütőtökből: egy levest, egy sós ételt és egy desszertet.

Az első receptem egy igazi klasszikus, a sütőtök leves. A sütőtök leves igazán közkedvelt az évnek ebben a szakában, én azonban egy kis csavart is viszek a dologba, mert curryvel dobom fel a klasszikus receptet. A curry egy remek színező anyag, emellett egy kis orientális, csípős fűszerességet ad az ételnek, amitől igazán egzotikus lesz.

RECEPT (4 főre): 1 kg sütőtök
1 db vöröshagyma vagy 2 db salotta
750 ml zöldség alaplé
4 evőkanál olívaolaj
1 evőkanál curry
125 ml tejszín
2 evőkanál tökmag olaj
4 evőkanál pirított tökmag
só és bors

sütőtök leves

1. Az olívaolajat melegítsük elő egy fazékban, majd adjuk hozzá az apróra vágott hagymát. Pirítsuk a hagymát kb. 1 percig, amíg elkezd üvegesedni. Mikor felszabadulnak az illatok adjuk hozzá a kockára vágott tököt és pirítsuk tovább.

2. Öntsük fel a pirított tököt az alaplével, majd vegyük lejjebb a főzőlap hőmérsékletét. Ízesítsük sóval és borssal a levest, majd fedjük le. Addig ne távolítsuk el a fedőt, amíg a sütőtök leves omlósan puhára nem főtt. Ez körülbelül 20 percet vesz igénybe. A kicsapaódó gőz értékes íz és illatanyagokat tartalmaz, amiket nem akaruk elpazarolni. Ha letelt a főzési idő, vegyük le az edényt a főzőlapról és hagyjuk kihűlni, a gőz lacsapódik és minden értékes aroma a levesben marad.

3. Turmixoljuk össze a levest egy botmixerrel és adjuk hozzá a tejszínt. A krémes állagú leveshez adagoljuk hozzá a curryt és egy kézi habverővel, óvatosan keverjük el. A curryt soha ne tegyük blenderbe és a botmixert is tartsuk távol tőle, mert nagyon erős festékanyagokat tartalmaz, amit a műanyagról szinte lehetetlen eltávolítani.

4. A kész sütőtök leves csodálatosan mutat friss petrezselyemmel a tetején. Nagyszerű alternatíva, ha tökmagolajjal, pirított tökmaggal és creme fraiche-el tálaljuk.

HA TETSZETT A CIKK, IRATKOZZ FEL A HÍRLEVELÜNKRE, VAGY KÖVESS MINKET FACEBOOKON! NE MARADJ LE EGY CIKKRŐL SEM!

A cikkben előforduló egyes képeket és szöveges tartalmakat a szerzői jog védi. © Dinner al fresco

süti beállítások módosítása