DINNER AL FRESCO

DINNER AL FRESCO

INFÚZIÓS ITAL VADNÖVÉNYEKBŐL

2016. szeptember 23. - nagy.zsombor

[caption id="attachment_892" align="aligncenter" width="780"]infúziós ital Pascal Baudar[/caption]

Az infúziós ital a hideg infúzió nevű eljárásról kapta a nevét, melynek során vízben áztatással ízanyagokat nyerünk ki a növényekből. Ez a folyamat igen lassú, akár napokig is tarthat, viszont sokkal lágyabb és komplexebb ízeket érhetünk el vele, mint forrázással.

A forrázást hagyományosan teakészítésnél használjuk, viszont ami a teánál működik, az sok vadnövénynél csak keserű ízeket eredményez. A növények lassú vízben oldásával kinyerhetünk minden fontos íz- és illatanyagot, valamint vitamint, ami hő hatására elpusztulna. Az infúziós ital kiválóan helyettesíti az alkoholt és az ételekkel való párosítása egészen új fejezetet nyit a gasztronómiában. Gondoljunk csak egy vadpörköltre, ami mellé fenyőből és erdei gyümölcsökből készült italt kínálunk, vagy egy lazacra, amihez a fűszereket a vízben oldva tálaljuk és az ízek az ital kóstolásakor érnek össze.

kolorádófenyő

Szinte bármilyen emberi fogyasztásra alkalmas növényből készíthető infúziós ital. Ha van egy szabad fél órám, csak sétálok egyet a közeli erdőben, parkban és összegyűjtök néhány friss növényt. Meglepő, hogy mennyi az ehető vadnövény és egy kis utánajárással bárki könnyen felismerheti őket. A májusban virágzó bodza például csodálatos alapanya az infúziós italunknak. Egyszerűbb elkészíteni, mint a szörpöt, valamint remekül kombinálható uborkával és citrommal.

Az összes aromagazdag növényből lehet infúziós italt csinálni, legyen az fűszer vagy gyógynövény. Egyéni ízlés szerint variáljuk az összetevőket, kísérletezzünk, hogy megalkossuk az igazán jól harminizáló recepteket.

Infúziós ital akár azonnal is készíthető szódából, összetört mentából és egy kis citromból. További nagyszerű előnye ennek az italnak, hogy koktélokhoz is kiváló hozzávaló. Tulajdonképpen a mojito is egy egyszerű infúziós ital rummal.

bodzavirág

ÍGY KÉSZÜL AZ INFÚZIÓS ITAL

1. Menjünk ki a természetbe gyűjtögetni. Természetesen a piacon is megvehetjük a hozzávalókat, de nincs ahhoz fogható, mint mikor magunk gyűjtjük növényeket. A gyűjtögetés akár élvezetes családi program is lehet, ha kiválasztunk egy szép helyet és egybekötjük egy túrával. Ne felejtsen el senki ollót vinni, valamint a kesztyű is hasznos ha csalánt kell szüretelni.
A teljesség igénye nélkül, a következő növényeket, gyümölcsöket használhatjuk az infúzióhoz: fekete üröm, gyógynövények, bogyós gyümölcsök, a fenyő tűlevelei, zsálya, csalán, egres, vadalma, bazsalikom, menta, bogyós gyümölcsök, borókabogyó, bors, citromfű.
Nyár végén, kora ősszel sok fán találhatunk gyümölcsöt és termést, érdemes ezekkel is kísérletezni.

2. Találjuk ki az arányokat. Hagyjunk időt a kísérletezésre, csökkentsük vagy növeljük a kiválasztott hozzávalók mennyiségét, így beállíthatjuk a harmónikus ízeket.
Legyünk nyitottak, akár tölgyfa darabokat is tehetünk a vízbe, ezzel extra aromákkal gazdagíthatjuk az italt. A tölgyfahordóban érő bor vagy whiskey is ízében sokat gazdagodik a fától.
Az összhatás finomhangolásához használjunk citromot, lime-ot vagy egyéb citrusféléket, ezek kiemelik a gyógynövények előnyös tulajdonságait. Egy kis méz még kerekebbé teszi az ízvilágot, persze cukormentesen is nagyon finom lesz a végeredmény.
A fenyő tűlevelei illóolajokban gazdagok és nagyszerű ízeket rejtenek. Ahhoz, hogy minden hozzávalóból a legtöbb ízt nyerhessük ki, érdemes mozsárban kissé összetörni őket, így könnyebben kioldódnak az ízanyagok.

3. Keressünk egy megfelelő edényt, például egy nagyobb befőttes üveget. Forró vízzel, mosogatószerrel, vagy mosogatógépben fertőtlenítsük. A hozzávalókat alaposan tisztítsuk és mossuk meg, mielőtt összezúzzuk és az üvegbe tesszük. A hozzávalók után jöhet a méz, ha édesíteni akarjuk, majd öntsük tele az üveget forrásvízzel. Alternatívaként használhatunk ásványvizet vagy tisztított vizet. A csapvizet kerüljük, mert gyakran tartalmaz klórt és egyéb vegyi anyagokat. A végén zárjuk le fóliával vagy fedővel az üveg nyakát.

4. Tegyük a keveréket hűtőszekrénybe 12-24 órára. Az oldódási idő végén szűrjük le a keveréket és az infúziót töltsük egy új palackba. Élelmiszerbiztonsági okokból 3-4 napon belül fogyasszuk el.

[caption id="attachment_890" align="aligncenter" width="640"]hideg infúzió LeShawn Wiltz[/caption]

NÉHÁNY RECEPT

Íme néhány példa az infúziós italokra, kiválasztottam néhány egyszerű, bevált receptet, amikhez könnyű beszerezni az alapanyagokat.

Fekete zsálya

Egy csokor fekete zsályát préseljünk össze a markunkkal, jól nyomkodjuk szét, hogy felszabadítsuk az ízeket, majd tegyük egy üvegbe 2 feldarabolt narancs mellé. Csorgassunk rá egy kis mézet és öntsük fel 1 liter vízzel, végül 24 órát pihentessük a hűtőben.

Kolorádófenyő

A kolorádói jegyenyefenyő népszerű karácsonyfa fajta, ezért nem nehéz beszerezni, főleg az ünnepek tájékán. Egy literes üveg harmadát töltsük meg a fenyő ágaival. Ne felejtsük kicsit összetörni a tűleveleket. Tegyünk az edénybe egy felkarikázott citromot és mézet, majd töltsük meg vízzel. Az infúziót hűtsük 24-48 órán keresztül.

Vadalma és édeskömény

Aprítsuk fel egy édeskömény gumó felét és 2 darab zöld almát, lehetőség szerint savas vadalma, vagy Granny Smith fajtát. A keverékhez adjunk mézet és egy liter vizet, majd legalább 24 órát hagyjuk oldódni.

HA TETSZETT A CIKK, IRATKOZZ FEL A HÍRLEVELÜNKRE, VAGY KÖVESS MINKET FACEBOOKON! NE MARADJ LE EGY CIKKRŐL SEM!

A cikkben előforduló egyes képeket és szöveges tartalmakat a szerzői jog védi. © Dinner al fresco

süti beállítások módosítása