DINNER AL FRESCO

DINNER AL FRESCO

A BELGA SÜLT KRUMPLI TITKA

2016. november 11. - nagy.zsombor

belga sült krumpli

A belga sült krumpli egy ikonikus étel, amit mindenki szeret. A belgák olyan nagy rajongói voltak a sült krumplinak, hogy nemzeti ételükké választották. Nem csoda hát, hogy a készítésében is igazán profik lettek.

Ha valaki Belgium utcáin bóklászik, biztosan találkozik a klasszikus belga sült krumpli fogyasztó turistákkal. És hogy mitől olyan különleges a belga sült krumpli? Egyrészt kissé vastagabb a Magyarországon megszokottnál, viszont tökéletes ropogós kérge van és a belseje omlós, továbbá a szószok terén sincsenek leragadva a majonéz és kecsap kombinációnál. Legjobb példa az igazán kiemelkedő belga sült krumpli jelenségre a Frites Atelier, melyet Sergio Herman, 3 Michelin csillagos séf álmodott meg.

ALAPANYAG

A belga sültkrumpli titka az egyszerűségében rejlik. A jó alapanyag és a jó technológia ötvözete a kiváló minőség. Jó sült krumplit nem lehet fiatal burgonyából csinálni, mert idő kell ahhoz, hogy kellő mennyiségű keményítő keletkezzen a krumpliban. A legjobb fajták az úgynevezett lisztes fajták (boltokban C betűvel jelölik), amik főzéskor szétesnek és apró szemcsés állagú a belsejük. Ezek a fajták (agria, kuroda, rioja, Vénusz gold, white lady) kifejezetten sütésre alkalmasak, valamint krumplipürének is kiválóak.

sultkrumpli2

TECHNOLÓGIA

A sültkrumpli állaga akkor lesz kívül ropogós és belül puha, ha kétszer sütjük meg. Ennek az az oka, hogy az első sütés alkalmával a krumpli átsül, a második sütés pedig a ropogós kéregért felelős.

Nézzük lépésről-lépésre a tökéletes kétszer sült krumpli készítését.

1. Ahhoz, hogy igazán jó legyen a sült krumpli, szükségünk lesz egy fritőzre, sajnos serpenyőben nem lehet elkészíteni. Alternatívaként használjunk egy fazekat, amit megtöltünk olajjal és egy hőmérőt, hogy a 150 °C-ot tartani tudjuk.

2. Süssük 5 percig a hasábokra vágott burgonyát, míg teljesen át nem sül. Vegyük ki egy szűrőkanállal a krumplit és helyezzük rácsra, vagy ha az nincs, akkor papírtörlőre és hagyjuk megszáradni. Ezután a lépés után akár el is tehetjük a hűtőbe (miután kihűlt), hogy később süssük meg.

3. Hevítsük az olajat 180 °C-ra és 2-3 percig süssük a burgonyát, amíg aranybarna és ropogós nem lesz.

4. Ismét vegyük ki és hagyjuk lecsöpögni a zsírt. Tegyük egy tálba a krumplit, sózzuk kedvünk szerint.

sultkrumpli3

A belgák nagy mesterei a szószoknak is, erről egy korábbi cikkünkben olvashattok.

HA TETSZETT A CIKK, IRATKOZZ FEL A HÍRLEVELÜNKRE, VAGY KÖVESS MINKET FACEBOOKON! NE MARADJ LE EGY CIKKRŐL SEM!

A cikkben előforduló egyes képeket és szöveges tartalmakat a szerzői jog védi. © Dinner al fresco

süti beállítások módosítása