DINNER AL FRESCO

DINNER AL FRESCO

BRUSCHETTA - A ZSENIÁLIS OLASZ PIRÍTÓS

2016. november 02. - nagy.zsombor

bruschetta

A bruschetta egy jellegzetes olasz előétel, ami a római birodalom idejéig vezethető vissza. A közhiedelemmel ellentétben a bruschetta nem a paradicsomos pirítost jelöli, hanem magát a pirítóst, a név a római bruscare szóból ered, aminek jelentése szén fölött pirított.

A bruschetta eredetét az ókori római időkig vezetik vissza. Az olíva termesztők, miután lepréselték a termést, egy szelet pirított kenyérrel kóstolták meg az eredményt, így tesztelve a minőséget. A bruschetta fő összetevői a pirított kenyér, amit fokhagymával dörzsölnek be és az olíva olaj, amivel meglocsolják. Már önmagában is zseniális előétel, ám különféle feltétekkel teszik még gazdagabbá az ízeket.

BRUSCHETTA KÉSZÍTÉS

A bruschetta tradicionálisan brustolina grillen készül, amit kifejezetten kenyérpirításra használnak, mi azonban nyugodtan használhatjuk a sütőt erre a célra.

Ha igazán finom buschetta variációkat szeretnénk készíteni, akkor válasszunk ropogós kérgű rusztikus kenyeret, esetleg bagettet. A bagettet, ha átlósan szeljük, akkor nagyobb szeleteket kapunk.

RECEPT

HOZZÁVALÓK:

(4 főre)

500 g rusztikus kenyér
olíva olaj
2-3 gerezd fokhagyma

A sütőt melegítsük elő 200 °C-ra. Ez tepsire locsoljunk egy kevés olíva olajat, majd helyezzük rá a kenyereket, végül a tetejére és locsoljunk egy kevés olajat. Süssük pár percig, amíg a kenyér aranybarna nem lesz és ropogós külsejű. Ha elkészült a pirítós, dörzsöljük be fokhagymával.

A klasszikus paradicsom és bazsalikom a legnagyszerűbb feltét, amit bruschetta kaphat. Tulajdonképpen a legtöbb recept erre az alapra épít. Válasszunk apró szemű cseresznye paradicsomot, amiben egyszerre van jelen a savasság és az édesség. Ez a vékonyhéjú fajta a legalkalmasabb a bruschetta feltét elkészítéséhez. Vágjuk apró kockákra és keverjük el frissen aprított bazsalikommal, sóval, borssal és extra szűz olíva olajjal. Tálaljuk friss pirítóson egy kis balzsamecet zselé kíséretében.

Ha igazán nagyszerű bruschetta feltétre vágyunk, akkor használhatunk még mozzarellát, érlelt parmezánt, kecskesajtot, prosciutto-t, olíva bogyót, de akár hummuszt is kenhetünk a pirítósra.

A bruschetta kifejezetten alkalmas partikra, mert gyorsan elkészíthető, látványos és nagyon finom.

HA TETSZETT A CIKK, IRATKOZZ FEL A HÍRLEVELÜNKRE, VAGY KÖVESS MINKET FACEBOOKON! NE MARADJ LE EGY CIKKRŐL SEM!

A cikkben előforduló egyes képeket és szöveges tartalmakat a szerzői jog védi. © Dinner al fresco

süti beállítások módosítása