DINNER AL FRESCO

DINNER AL FRESCO

SÖRBEN PÁCOLT SÜTŐTÖK ÉS JAMON SERRANO

2016. szeptember 30. - nagy.zsombor

sorben-pacolt-sutotok A sörben pácolt sütőtök szárított sonkával a tökéletes tapa (spanyol kifejezés a falatra). Az édeskés, sörös aromájú tök és a mogyorós, porhanyós sonka csodálatos textúrájú, kiválóan harmonizálnak.

Kóstoláskor a tök kissé roppanós, a külső rétege viszont nagyszerűen karamellizálódik vajban pirításkor, ettől krémes lesz. A sörben pácolás extra ízeket zár ebbe az amúgy is zamatos zöldségbe.

A szárított és érlelt sonka annyira puha, hogy szinte a kezünkkel szét tudjuk nyomkodni, könnyen szakad, ezért óvatosan dolgozzunk vele.

RECEPT (4 főre): 200 g felkockázott sütőtök
2 dl világos sör
1 evőkanál vaj
100 g szárított sonka (pl: jamon serrano)

1. A sütőtököt vágjuk össze 2x2 centis kockákra és tegyük egy edénybe.

2. A felkockázott tökre öntsünk annyi sört, hogy elfedje. Mikor sört választunk, olvassuk el a címkét, amin az áll, hogy kukoricadarát tartalmaz, az silány minőség. ( a Kozel például jó választás ehhez a recepthez)

3. A tököt 4-5 órán keresztül áztassuk sörben, hogy átvegye az aromákat.

4. Olvasszunk egy serpenyőben vajat és dobjuk bele a leszűrt tök darabokat. Pirítsuk addig a tököt, folyamatosan forgatva, amíg elkezd karamellizálódni a külsejük és sötétbarna lesz a felszín. A zöldség nem sül át teljesen, marad némi ropogósság benne, de a textúrája nagyon finom és krémes lesz.

5. Egy nyársa fűzzük fel az összegöngyölt szárított sonkát és a sütőtököt. Sonkából legalább egy évig érleltet válasszunk, mert az igazán porhanyós és finom mogyorós aromákkal gazdagítja az ételt.

Próbáld ki a sütőtök leves receptemet is!

HA TETSZETT A CIKK, IRATKOZZ FEL A HÍRLEVELÜNKRE, VAGY KÖVESS MINKET FACEBOOKON! NE MARADJ LE EGY CIKKRŐL SEM!

A cikkben előforduló egyes képeket és szöveges tartalmakat a szerzői jog védi. © Dinner al fresco

süti beállítások módosítása