DINNER AL FRESCO

DINNER AL FRESCO

THOMAS KELLER ÉS A ZSENIÁLIS SÜLT CSIRKE

2016. október 27. - nagy.zsombor

[caption id="attachment_1044" align="aligncenter" width="780"]sült csirke © Evan Swigart[/caption]

Thomas Keller a modern gasztronómia egyik meghatározó alakja. A fine dining világában és a bisztro gasztronómiában is egyaránt jelen van. Legismertebb étterme, a három Michelin csillagos French Laundry, ami a francia gasztronómiát képviseli, kortárs amerikai behatásokkal. A kedvencem mégis a Bouchon bisztró, ami egyszerű, ám tökéletesen kivitelezett ételekkel várja a látogatókat.

Egyik ilyen zseniális receptje a sült csirke. Nagyon egyszerű és éppen egyszerűségében rejlik a zsenialitása. Thomas Keller a kötözött csirke híve, mert a szárazabb és a szaftosabb húsok (mell, comb)így közelebbi kapcsolatban vannak egymással sütés közben és a zsiradék egyenletesen oszlik el, ettől szaftos marad a hús. A kötözésben egyébként nagyon jó a technikája, könnyen el tudja bárki sajátítani az alábbi videóból.

SÜLT CSIRKE

HOZZÁVALÓK:

1db Tanyasi csirke (fél órával vegyük ki a hűtőből, hogy ne legyen hideg a hús, mert egyenetlenül sülne)
durva szemű só és bors (fűszerek ízlés szerint, rozmaring vagy kakukkfű)
tisztított vaj

1. Melegítsük elő a sütőt 220 °C-on. Öblítsük át a csirkét, majd szárítsuk meg jól kívül és belül papírtörlővel. Azt szeretnénk, hogy ne gőzölögjön, minél szárazabb a hő, annál jobb.

2. Első lépésként távolítsuk el a villacsontot (szerencsecsont) a videóban látható módon, majd szórjunk sót és borsot a hasüregbe.

3. Következő lépés a csirke kötözése, ehhez használjunk kötözőzsinórt (ne műanyagot, mert az elolvad). A videón látható módon kössük össze a lábakat és a szárnyakat, így egyenletesen sül és nem szárad ki a madár.

4. Szórjuk meg sóval a csirke külső részét. Ha magasról engedjük lehullani a sót, akkor a levegőben szétválnak a szemek és egyenletesen beborítják a csirke bőrét. Ennek eredményeként egy ropogós kérget kapunk. Ilyenkor tehetünk rá fűszereket, ha szeretnénk, például rozmaringot, vagy kakukkfüvet.

[caption id="attachment_1045" align="aligncenter" width="780"]thomas_keller © Chef Thomas Keller[/caption]

5. Helyezzük a csirkét egy tepsibe és tegyünk rá írótlanított vajat (különben elég) vagy kacsazsírt. Ha a sütő elérte a megfelelő hőmérsékletet, akkor tegyük be a tepsit.

6. Süssük 30 percet, nyissuk ki a sütőt és egy kis zsiradékkal locsolgassuk meg a csirkét, majd süssük további 20-30 percig.

7. Ha elkészült a csirke, locsoljuk meg újra zsiradékkal, majd kapcsoljuk le a sütőt és hagyjuk 15 percet pihenni a tepsiben.

8. Vágjuk el a zsineget és távolítsuk el. A mellet simán le tudjuk választani a gerinc mentén, mert korábban már eltávolítottuk a villáscsontot. Daraboljuk fel a csirkét és tálaljuk.

A sült csirke talán krumplipürével a legfinomabb, de salátával, pirított burgonyával is isteni.

HA TETSZETT A CIKK, IRATKOZZ FEL A HÍRLEVELÜNKRE, VAGY KÖVESS MINKET FACEBOOKON! NE MARADJ LE EGY CIKKRŐL SEM!

A cikkben előforduló egyes képeket és szöveges tartalmakat a szerzői jog védi. © Dinner al fresco

süti beállítások módosítása