DINNER AL FRESCO

DINNER AL FRESCO

ONSEN TAMAGO - A JAPÁN HŐFORRÁSOK AJÁNDÉKA

2016. szeptember 21. - nagy.zsombor

[caption id="attachment_864" align="aligncenter" width="780"]onsen tamago © stu_spivack[/caption]

Az Onsen tamago japán egyik különleges specialitása. Az onsen hőforrást jelent, amíg a tamago tojást. Ez a különös elnevezés arra utal, hogy Japán hőforrásaiban főzték ezt a lágy, omlós textúrájú tojást. A tojásokaít fonott kosarakban a 65-70°C-os forrásba helyezték és 30-40 perc alatt elkészült az onsen tamago.

A lassú hőkezelés hatására héjában posírozódik a tojás. A tojásfehérje megszilárdulásához 80°C szükséges, a sárgájának 70°C is elég. Ebből következik, hogy a lassan főzött tojás fehérje része krémesen omlós lesz, míg a közepe szilárdabb, de nem hasonlít a főtt tojáséhoz. Ez épp az ellentéte a lágytojásnak, ahol magas hőfokon főzzük rövid ideig a tojást és először a fehérje szilárdul meg, ám arra már nincs idő, hogy a hőkezelés megváltoztassa a tojássárgája állagát.

[caption id="attachment_862" align="aligncenter" width="780"]onsen tamago © 663highland[/caption]

A következő receptet csak friss házi, vagy ellenőrzött gazdálkodásból származó tojásból készítsük. A világ számos pontján fogyasztanak lágytojást, így japánban is. Élelmiszerbiztonsági szempontjából a tojás ajánlott főzési hőnérséklete 74°C, ami az onsen tamago hőmérséklete felett van, ezért óvakodni kell a szalmonella fertőzés veszélyétől.

Az alábbiakban szeretnék bemutatni egy tradicionális japán receptet, azonban a bárhogy fogyaszthatjuk ezt a tojást, nagyon ízletes lesz a végeredmény.

RECEPT: (4 fő)

4db friss tojás (hűtött)
Szósz: 50 ml dashi (japán alaplé, helyettesíthető hús alaplével)
1/2 evőkanál mirin (vagy szaké)
1 1/2 evőkanál szója szósz
Díszítés: 1 szál újhagyma vagy csokor snidling

Az onsen tamago -t kétféleképp is elkészíthetjük. Az első változatban, forraljunk fel egy fazék vizet, majd mikor már lobog, kapcsoljuk ki a főzőlapot és tegyük bele a vízbe a tojásokat. Fedjük le az edényt és fél óráig hagyjuk pihenni.

A második változatot a tökéletességre törekvők válasszák. Szükségünk lesz egy hőmérőre, hogy ellenőrizni tudjuk a víz hőmérsékletét. Melegítsük fel a fazék vizet és tartsuk 65-70°C-on, majd adjuk hozzá a tojásokat és fél órán keresztül melegítsük, közben folyamatosan temperálva a vizet.

A szósz hozzávalóit melegítsük fel egy kisebb edényben, várjuk meg, míg az alkohol elillan, majd a megpucolt tojást tegyük egy mély edénybe és öntsük rá a keveréket, végül az egészet szórjuk meg finomra vágott hagymával.

HA TETSZETT A CIKK, IRATKOZZ FEL A HÍRLEVELÜNKRE, VAGY KÖVESS MINKET FACEBOOKON! NE MARADJ LE EGY CIKKRŐL SEM!

A cikkben előforduló egyes képeket és szöveges tartalmakat a szerzői jog védi. © Dinner al fresco

süti beállítások módosítása