DINNER AL FRESCO

DINNER AL FRESCO

BAKSO, AZ INDONÉZ STREET FOOD LEVES

2016. október 21. - nagy.zsombor

bakso

A bakso az egyik legjobb street food, amit Indonéziában kóstoltam. Ez a zseniális húsgolyós leves felveszi a versenyt bármilyen ramen-el.

Indonézia street food felhozatala igen bőséges. Balin hatalmas kultúrája van az utcán étkezésnek, éppen ezért sokféle étel elérhető a látogatók számára. A street food jellemzően a helyiek igényeit hivatott kielégíteni, ezért igen olcsó, viszont a turista helyek környékén kevesebbet látunk belőlük. Ha valaki veszi a bátorságot és ellátogat egy helyi piacra, akkor garantáltan érdekességekbe fog botlani. A bakso egy ilyen helyi különlegesség.

A balinéz street food megérdemel egy külön posztot, ezért most csak a bakso lesz a téma. A bakso a legfinomabb leves egész Indonéziában, általában marhából készül, de gyakorlatilag minden hús alkalmas gombócnak, mellé kapunk egy kis tésztát, zöldségeket és egy nagy adag forró levest a tetejére. A bakso a ramen és a pho leves indonéz rokona, de szerintem ezeknél sokkal finomabb és izgalmasabb. Aki szereti az húsgolyót, ezt a levest is imádni fogja.

Jellemzően apró kis mozgó büfékben lehet kapni. Az apró itt igen helytálló kifejezés, ugyanis egy kismotor hátuljára eszkábálnak egy konyhát. Igazán érdekes látvány. A fő alapanyagok, mint a leves, tészta és a gombóc elő vannak készítve, a zöldségeket frissen aprítja a szakács a levesbe.

[caption id="attachment_1017" align="aligncenter" width="780"]Bakso © Uwe Aranas[/caption]

Régiónként és egyéni ízlés szerint változik, hogy mi kerül a levesbe, ám a fő összetevők a tészta és a húsgolyó. Ezeken kívül kerülhet még tofu, babcsíra, friss hagyma, bármilyen zöldség, bihun (vékony rizstészta) és szinte bármi a bakso levesbe.

A recept nagyon egyszerű, csak a húsgolyókat és a levest kell megfőzni, aztán dobálhatunk mindent a tálba, amit csak megkívánunk.

A LEVES

HOZZÁVALÓK:

400g borjú lábszárcsont
4 liter hideg víz

5 gerezd fokhagyma,
4 fej Vöröshagyma
2 tk cukor
1 ek só
1/2 tk bors
4 salotta, vékonyra szeletelve

1. A csontot tegyük a hideg vízbe és nagyon lassan forraljuk fel. Ez egy kiemelten fontos minden levesnél. A hideg folyadék, ahogy melegszik elkezdi az ízeket kioldani a csontból vagy húsból és mivel mi a lehető legtöbb ízt szeretnénk, ezért ezt a folyamatot érdemes nyújtani.

2. Ha felforrt a leves, lehabozzuk és beletesszük a többi hozzávalót. Ezután főzzük 3-4 órát a levest, közepes hőfokon. Az elpárolgott vizet pótoljuk.

[caption id="attachment_1018" align="aligncenter" width="780"]bakso © Christian Losari[/caption]

A HÚSGOLYÓ

HOZZÁVALÓK:

250 gramm darált marhahús
2 evőkanál pirított hagyma
1 evőkanál fokhagyma (préselve)
1/2 teáskanál bors
1 teáskanál só
50 g keményítőt

1. A hozzávalókat tegyük egy blenderbe és jó alaposan turmixoljuk össze, amíg olyan állaga nem lesz a keveréknek, mint a nyers tészta.

2. A húst tegyük hűtőbe egy órára.

3. Egy fazékban melegítsünk vizet. Ne forraljuk fel.

4. Vegyük elő a húst, majd markoljunk bele. Amikor összeszorítjuk a kezünket, akkor kipréselődik egy kis húskeverék a hüvelyk és a mutatóujjunk között, ezt egy kanállal válasszuk le és tegyük a forró vízbe. Az alábbi videó a golyók formázásában segítségünkre lehet.

Az elkészült bakso kedvünk szerint ízesíthető, én személy szerint csak tésztát főzök hozzá, valamint egy kis tofut és teszek bele csíkozott zöldségeket. A snidling vagy újhagyma nagyon fel tudja dobni a levest.

HA TETSZETT A CIKK, IRATKOZZ FEL A HÍRLEVELÜNKRE, VAGY KÖVESS MINKET FACEBOOKON! NE MARADJ LE EGY CIKKRŐL SEM!

A cikkben előforduló egyes képeket és szöveges tartalmakat a szerzői jog védi. © Dinner al fresco

süti beállítások módosítása