A rántott csirke mindenki kedvence. Egyszerűen zseniális, belül omlós, kívül ropogós, gyorsan elkészül és minden alkalomra tökéletes. Mostanában a tökéletes partifalatokat kutatom. Azokat az ételeket keresem, amik egy sörözés, borozás, vagy baráti beszélgetés legjobb kísérői. A rántott csirke egy ilyen étel, ám egy kicsit át kellett alakítanom, hogy ízében és megjelenésében is vonzóbb legyen.
A jó tapas egyik ismérve, hogy kis porciókból áll és gyakran mártogatni lehet valami finom szószba.
A csirkéket felcsíkoztam ( angol nyelvterületen chicken fingers a neve) és úgy paníroztam, hogy apró falatkákat kapjak. A ránott csirkéhez pedig csináltam két mártogatós szószt, egy csilis salsát és egy fűszeres aioli-t. Ezzel az étellel remekül lehet kísérletezni, hisz a lehetőségek száma szinte végtelen, változtathatjuk, hogy milyen morzsával panírozunk és ehhez találhatunk ki mártogatós szószokat.
A RÁNTOTT CSIRKE
100 - 150 gramm csirmemell csíkokra vágva / fő
só
liszt
2db tojás (500g csirkére)
panír - zsemlemorzsa / pankó / kukorica pehely
A csíkokra vágott csirkét sózzuk meg, majd készítsük elő a panírozáshoz szükséges hozzávalókat. Ha nem akarunk egyenként bajlódni a csirkékkel, akkor van erre egy trükk. Vegyünk elő nagy műanyag dobozokat, lehetőleg olyanokat, aminek fedele van és azokba tegyük a lisztet, a felvert tojást és a panírt.
1. Először dobjuk bele a csirkéket a lisztes dobozba, zárjuk le, majd alaposan rázzuk össze, így az összes csirke lisztes lesz. Vegyünk elő egy szűrőkanalat és halásszuk ki a csirkét.
2. Második lépés a tojásba keverés, itt ismételjük meg az első pontban leírt műveletet, ezúttal a tojással.
3. Ha kihalásztuk a csirkét a tojásból, akkor mehet a panírba. Variálhatjuk a csirke bundáját az ízlésünknek megfelelően. Mostanában egyre népszerűbb az amerikai stílusú kukorica pehely bunda, amit nagyon szeretek, mert egészen új ízeket ad a húsnak és remekül passzolnak hozzá az egzotikusabb csípős szószok.
4. Forró olajban süssük aranybarnára a húsokat. Ne felejtsük el megfordítani. A rántott csirke ilyen apró darabokban nagyon gyorsan átsül, akár 1-2 perc is elég hozzá.
A MÁRTOGATÓS
Mártogatóst nagyon egyszerű készíteni, minden hozzávalót beleteszünk egy tálba, összekeverjük és márkész is. A rántott csirke elég univerzális ahhoz, hogy szinte minden stílusú mártásal jól passzoljon. Két jól bevált receptemet írom most le, amivel nem lehet mellélőni.
Fűszeres aioli: (2 főre)
2 kanál házi majonéz
1 gerezd fokhagyma
2 kanál tejföl
1 marék friss fűszer (petrezselyem vagy koriander zöld)
1 negyed lime leve
1 fél csili kimagozva és apróra vágva
Az aioli a fokhagymás majonéz. Egyszerűen készítünk egy házi majonéz alapot, majd belekeverünk egy fokhagymát. A fokhagymát aprítsuk, ha a rusztikusabb ízvilágot kedveljük és paszírozzuk, ha homogén krémet szeretnénk. A keverőtálba tegyünk 2 kanál majonézt, 2 kanál tejfölt, adjuk hozzá a fokhagymát és a fűszereket, majd a csilit. Jó alaposan keverjük össze a lime levével. A végeredmény egy íz és illatbomba, ami már önmagában is isteni, de a csirkét mártogatva egyenesen zseniális.
Csilis salsa: 2 főre
3 db paradicsom
1db kaliforniai paprika
fél salotta hagyma
fél lime leve
1 csili paprika kimagozva
1 evőkanál ketchup
só, bors, olíva olaj
A hozzávalókat vágjuk apró kockára és egy tálban keverjük össze. Ha a krémesebb állag rajongói vagyunk, akkor botmixerrel aprítsuk össze.
Ha elkészültek a mártogatósok és a hús is megsült, egyszerűen szúrjunk pálcikákat a csirkébe és halmozzuk az egészet egy tálra. A pálcika segítségével könnyebb lesz mártogatni és mellesleg sokkal jobban néz ki.