DINNER AL FRESCO

DINNER AL FRESCO

BANÁNOS SÜTŐTÖKKRÉM

2016. október 02. - nagy.zsombor

banáson sütőtökkrém

A banános sütőtökkrém egy igazán könnyű és egészséges édesség. A sütőtök alapvetően édeskés íze nagyszerűen kiegészíti az érett banán aromás ízvilágát ebben a könnyű, habos desszertben.

Korábbi cikkekben bemutattam, hogyan készül a sütőtök leves és a sörben pácolt sütőtök sonkával, most pedig elkészítem ezt a csodálatos őszi desszertet. A halloween-i menüről semmiképp sem hiányozhat.

RECEPT (4 főre): 1kg sütőtök
2 db érett banán
1 liter víz
125 ml tejszín
1 evőkanál méz
1 teáskanál fahéj, szerecsendió és vanília (vagy vaníliás cukor) keverék
100 g kesudió vagy pirított mandula, dió

1. A tököt hámozzuk meg, magozzuk ki és kockázzuk fel.

2. Tegyük fel főni annyi vízzel, ami ellepi a tököt, majd fedjük le. Addig ne távolítsuk el a fedőt, amíg a sütőtök közepes lángon puhára nem főtt. Ez körülbelül 20 percet vesz igénybe. A kicsapaódó gőz értékes íz és illatanyagokat tartalmaz, amiket nem akaruk elpazarolni.

3. A puhára főtt zöldésget hagyjuk kihűlni, majd szűrjük le, de a levét ne öntsük ki.

4. Tegyük a sütőtök darabokat és a banánt a turmixgépbe, majd a saját levét adagolva turmixoljuk krémesre. Közben adjuk hozzá a fűszereket és a mézet.

5. Robotgép segítségével verjük fel a tejszínhabot.

6. Egy tálban óvatosan keverjük össze a tejszínhabot és a tököt, vigyázva arra, hogy a hab textúráját ne törjük össze.

7. Ha kész a sütőtökkrém, adagoljuk kis edényekbe és szórjuk meg a tetejét apróra tört kesudióval vagy dióval/mandulával.

TIPP: Ha marad a főzőléből, akkor azt hűtsük be, majd egy kis szódával, citrommal és mézzel frissítő üdítőt csinálhatunk belőle.

süti beállítások módosítása