Az édesburgonya lepény nagyban hasonlít a közismert tócsnihoz (lapcsánka, berét), azonban ebben a receptben az édesburgonyát választottam alapanyagul. Nagyszerű választás az egészséges életmód követőinek, partifalatként is jól funkcionál, ha kisebbre gyúrjuk a lepényt.
A batáta egy főleg Dél-Amerikában előforduló, a szulákfélék nemzetségébe tartozó, évelő növény, tehát semmi köze a burgonyához. Jellegzetes, karakteres, édes íze van, amit kiválóan lehet fűszerezni. Vitaminokban gazdak és a zöldségfélékhez képest magas fehérjetartalommal rendelkezik. Igazi multifunkcionális növény, sütve, főzve, grillezve is elkészíthető, emellett lisztjéből kenyeret csinálnak, de a szeszgyártás alapanyagi között is megtalálható.
Füstölt lazacot csak ellenőrzött forrásból vásároljunk. A garantáltan antibiotikum mentes norvég lazac például jó választás. A hideg- és a melegfüstölt variációk is alkalmasak a recepthez. A hidegfüstölt lazacnak lágyabb íze van, míg a melegen füstölt általában erőteljesebben fűszerezett és a füstös íze is dominánsabb.
RECEPT: (2 fő)
200g Édesburgonya
100g füstölt lazac
1db tojás
1 csésze liszt (gluténmentes változatnál kukorica liszt)
1dl tej
1dl créme fraiche
negyed gerezd citrom
1 gerezd fokhagyma
frissen őrölt feketebors és só
olívaolaj
1 csokor kerti zsázsa
[caption id="attachment_839" align="aligncenter" width="780"] Használjunk frissen őrölt alapanyagokat[/caption]
A LEPÉNY
Reszeljük le az édesburgonyát, majd egy edényben keverjük össze a tojással, a tejjel és a liszttel, alaposan sózzuk és borsozzuk, reszeljük hozzá a fokhagymát. Az így elkészült masszából formázzunk 1 centiméter vastag korongokat egy sütőpapíron. Ha biztosra akarunk menni, kenjünk egy kis vajat a papírra, így biztosan nem fog leragadni az édesburgonya lepény. Melegítsük elő a sütőt 180 fokra, majd helyezzük 10 percre sülni a tepsit. Akkor van kész, ha megpuhul és egy homogén lapka lesz az egészből. Azért van szükségünk az elősütésre, hogy lepény ne essen szét a serpenyőben és ne vegyen fel túl sok olajat.
Ha végeztünk az elősütéssel, akkor melegítsünk elő egy serpenyőben olívaolajat és a lepények mindkét oldalát pirítsuk ropogósra.
TIPP: Ha melegen akarjuk tartani a lepényeket, helyezzük egy tűzálló edényben őket a 60 fokos sütőbe.
TÁLALÁS
Egy főre mérettől függően 2-3 korongot számoljunk. Tegyünk az édesburgonya lepény tetejére egy szelet füstölt lazacot, majd egy kanál créme fraiche következik. Helyezzünk a hal tetejére néhány szál kerti zsázsát, aminek erőteljes íze jól egyensúlyozza majd a batáta édes ízét. A tálalt ételt mégegyszer sózzuk, borsozzuk és facsarjuk rá a citrom levét.
Nyomtatható verzióért kattints ide.
HA TETSZETT A CIKK, IRATKOZZ FEL A HÍRLEVELÜNKRE, VAGY KÖVESS MINKET FACEBOOKON!
A cikkben előforduló egyes képeket és szöveges tartalmakat a szerzői jog védi. © Dinner al fresco