DINNER AL FRESCO

DINNER AL FRESCO

KERTI NAPPALI - NYUGALOM A SZABADBAN

2016. szeptember 14. - nagy.zsombor

[caption id="attachment_732" align="aligncenter" width="780"]Kerti nappali Forrás: manutti.com[/caption]


A kerti nappali egy új mentsvár az urbanizált világban, ahol kevés az időnk a természetben való kikapcsolódásra. Új alternatívák után kell kutatnunk, hogy a városi élet mellett több időt tudjunk a szabad levegőn tölteni. Egy stresszes munkanap után, 15-20 perc a természetben és máris kisimultabbnak, energikusabbnak érezi magát az ember.
Nem újdonság a kerti nappali ötlete, de ma már egyre többeket foglalkoztat, hogyan is teremtsék meg saját oázisukat. Az embernek szüksége van egy helyre ahol munka után feltöltődhet és kipihenheti a nap fáradalmait.

Az időjárás változásával, a nyár és az ősz kitolódásával felértékelődik egy szabadban levő nappali, mely akár az év nagy részében a családi és a társas élet központja lehet.
Az elmúlt években novemberben és decemberben sem volt ritka a 10 fok fölötti hőmérséklet, így miért ne élvezhetnénk akár késő ősszel is a kerti kandalló mellett a napsütést egy ilyen hangulatos helyen.

[caption id="attachment_734" align="aligncenter" width="780"]gloster_grid Forrás: gloster.com[/caption]

Lukács Beáta okleveles építészmérnökkel beszélgettünk a kerti nappali funkciójáról és arról hogy mikre kell odafigyelni a kerti nappali tervezéséről.

Milyen szempontokat érdemes figyelembe vennünk, mielőtt belekezdünk a tervezésbe és a munkálatokba?

A kerti nappalit elvileg úgy használjuk, mint a lakásban lévőt, csak természetes környezet vesz minket körül, tehát elsősorban társalgásra, vendéglátásra, olvasásra, szunyókálásra, étkezésre és kártyázásra való.
A modern kerti nappalik már kényelmes kanapékat, kerti kandallót, sőt TV-t is tartalmazhatnak. Általában beltéri hangulatot sugallnak különböző textilekkel, világítással és dísztárgyakkal. Kapcsolódhat hozzájuk kerti konyha, bár, medence.
Azonban csak olyan funkciókat válasszunk, amiket egyébként is használunk. Ha még sohasem aludtunk a szabad ég alatt, itt sem fogunk. Ha nem szoktunk 30 főt vendégül látni, itt sem lesz másként.

Milyen funkciókat lát el a kerti nappali?

Létjogosultsága van az egyszemélyes olvasó-saroknak, a gyerekjátszó helynek, de a társasági, sőt buli-térnek is. Lehet az elkülönülés, de az összejövetelek, vagy akár a medencés partik színtere is. Itt is a saját, illetve a család igényeit és lehetőségeit tartsuk szem előtt!

Hol érdemes kialakítani a kerti nappali részt?

A hely kiválasztásánál kézenfekvő a terasz és a fedett terasz. E hagyományos megoldás mellett szól, hogy nagyon kényelmes és ez a lakás kibővítését is jelenti. A tereket összenyitva megnő az élettér, a külső és belső funkció előnyeit egyesítve és egy kávéval vagy itallal is kényelmesen ki tudunk sétálni külső nappalinkba. Esetleg eső előtt gyorsan össze tudunk szedni mindent, ami elázik.
Hátránya, hogy az elkülönülést nem teszi lehetővé. A terasz árnyékolása, esetleg fedése a kapcsolódó belső teret is nagyon beárnyékolja, ami a sötétebb évszakokban előnytelen.
A kertben választhatunk egy kiemelten szép, vagy azzá tehető helyet, melyet kerti úttal közelítünk meg.

Milyen napszakban érdemes kiülni?

Van aki délelőtt szeret kint ücsörögni, ébredni a természettel, van aki csak munka után és este ér rá. Célszerű a kertben töltendő időt összehangolni a napsütéssel. A kertben ébredőknek a keleti tájolású, a lenyugvó napban gyönyörködőknek nyugati tájolású kerti nappali ajánlatos. Ez különösen tavasszal és ősszel fontos szempont, nyáron viszont az árnyékolás elengedhetetlen. Az árnyékolás lehet fix és nyitható, eső és szélbiztos, vagy emberi gondoskodást igénylő.

Mennyi pénz és energia kell a kialakítására és a fenntartására?

A kerti nappali lehet egészen egyszerű, egy kerti pad egy párnával, ahová csak elmélkedni ülünk ki, esetleg magunkba szívjuk az évszak hangulatát, a hársfa illatát vagy ha van panorámánk, csak nézünk a végtelenbe.
Lehet sokkal kényelmesebb, divatosabb, drágább, sokszemélyes is. A kerti medence partján épített, kerti kanapékkal berendezett tér, nyáron hideg párafüggönyel a meleg ellen, télen teraszfűtéssel még a legmagasabb igényeket is kielégíti.
Az elv minden esetben ugyanaz, csak olyat építsünk, amit használni fogunk. A valódi igényünket, térbeli és anyagi lehetőségeinket gondoljuk végig, csak azután jön a hely, az anyagok, a szín és a design kiválasztása.

[caption id="attachment_733" align="aligncenter" width="780"]gloster_grid-2 Forrás: gloster.com [/caption]

Vannak kerti nappali trendek és ha igen milyenek?

A kert divat, mivel kellékei a kereskedelem részét képezik, évről-évre változik. Ami az utóbbi években kialakult, az a műrattan és fa hatású műanyag bútorok, vízálló és napálló párnákkal, melyek télen-nyáron takarás nélkül szabadban maradhatnak. Ez nagyon praktikus, mert egyéb esetben külön helyet kell biztosítani a tárolásukra.
Vannak már különleges telített fa vagy trópusi fa bútorok is a luxust kedvelőknek.
A színek divat szerint változnak, akárcsak a bútor stílusa, ami a rusztikustól, a francia romantikuson át egészen az egzotikus marokkói megjelenésig bármilyen lehet. Az élményt textilekkel és rejtett fényforrásokkal, lámpatestekkel lehet fokozni.

Ha mindezeket végiggondoltuk, vágjunk bele a megvalósításba, mert nincsen kellemesebb a természetben pihenésnél.

A cikkben előforduló képeket és szöveges tartalmakat a szerzői jog védi. © Dinner al fresco

süti beállítások módosítása