DINNER AL FRESCO

DINNER AL FRESCO

ISTENI SZILVÁS DESSZERT REGGELIRE

2016. augusztus 29. - nagy.zsombor

szilva_malz_skyr

Nemrég fedeztem fel egy szuper joghurtfélét, ami Izlandról származik, a skyr-t, amiből csodás desszert készíthető. Egészen sűrű, krémes és savanykás. Állagához képest meglpően alacsony a zsírtartalma (0,5%), ehhez pedig egy 12%-os fehérjetartalom társul, ezért szuper alapanyag egy könnyű és tápláló reggelihez, vagy desszerthez. Már a vikingek is készítették a Skyr-t. Olyan sűrű, hogy megáll benne a kanál, a 20%-os tejfölhöz hasonlít leginkább. Tradícionálisan tejjel keverik és cukorral a tetején szolgálják fel, de mostanság inkább a gyümölcsjoghurtot helyettesíti.

A következő desszert recept egy izgalmas kombinációja az édeskés, savanykás skyrnek és a fűszeres, szirupos malz öntetnek. A malz nem más, mint egy német cukros üdítő, amit malátából készítenek. Ha nem tudjuk beszerezni, jó minőségű sörrel helyettesíthetjük, ebben az esetben kicsit több mézre lesz szükségünk.

HOZZÁVALÓK: 500 ml Skyr vagy görög joghurt
1 evőkanál méz
1 marék kesudió
6db szilva
3dl malz vagy világos sör
frissen őrült bors
1/2 tk fahéj
1/2 tk szerecsendió

1. A JOGHURT ELŐKÉSZÍTÉSE: A kesudiót aprítsuk fel késsel, majd felezzük el. Az egyik felét keverjük bele a skyrbe. Nagy mozdulatokkal keverjük fel a skyrt, ezáltal sokkal krémesebb lesz az állaga. Miután összekevertük a kesudióval, töltsük nagyobb poharakba és tegyük a hűtőbe.

2. MALÁTÁS SZILVA ÖNTET Amíg a skyr a hűtőben pihen, addig egy lábasban tegyük fel forrni a malzot (vagy sört), közben pedig kockázzuk fel a szilvát. Ahogy forr a malz, egyre több nedvesség távozik belőle és sűrűsödni kezd, ekkor adjuk hozzá a mézet és a fűszereket, végül pedig a szilvát. Azért adjuk a végén a szilvát, mert ha már érett, hajlamos hamar szétfőni és akkor lekvár lesz belőle, mi viszont szeretnénk megtartani egy kis gyümölcsös, friss ízt.

3. TÁLALÁS Ha elkészült az öntet, hagyjuk kihűlni, különben ha forrón a skyrre öntjük, kicsapódik a fehérje.
Vegyük ki a hűtőből a behűtött poharakat, majd mindegyik tetejére öntsünk egy kis szószt. Végül tegyünk rá egy kis frissen őrölt borsot, ami kiemeli a fűszerek ízét és a maradék kesudióval díszítsük a poharat.

[caption id="attachment_517" align="aligncenter" width="780"]vöröshere VÖRÖSHERE                                                                                                                         Foto: wikipedia.org[/caption]

TIPP: Ha van otthon citromfű vagy menta levél, azt is tehetünk a tetejére, ezzel még szebbé téve a kompozíciót. Az igazán ínyencek tehetnek egy kis csilit a mártásba, ezzel kissé megbolondítva az ízeket.
Ez a desszert nagyszerű és egészséges édesség lehet alacsony kalória- és magas fehérjetartalma miatt. Díszítésnél használhatunk ehető virágokat, amik nagyon fel tudják dobni a látványt. Ilyen ehető virág például az igen elterjedt vöröshere.

A cikkben előforduló képeket és szöveges tartalmakat a szerzői jog védi. ©Dinner al fresco

süti beállítások módosítása