DINNER AL FRESCO

DINNER AL FRESCO

INDONÉZIA FOLYÉKONY ARANYA - LUWAK KÁVÉ

2016. augusztus 14. - nagy.zsombor

Bali szigetén járva kihasználtuk a lehetőséget, hogy ellátogassunk egy helyi kávéültetvényre, ahol többek között világ egyik legdrágább és legexkluzívabb kávéjaként számon tartott kopi luwakot állítják elő.

Kopi Luwak

Kopi Luwak

De mi is az a kopi luwak? 
E különleges kávéfajtáról elsőként Alfred Brehm számolt be 1883-ban. Megfigyelte, hogy az indonézek egy kis ragadozó állat ürülékét, pontosabban az általa kiűrített kávébabokat összegyűjtik, megtisztítják, majd megpörkölik és hagyományosan kávét főznek belőle. Lefordítva a kopi szó kávét jelent, a luwak pedig a kávét előállító pálmasodró indonéz elnevezése. A cibetmacskákhoz tartozó pálmasodró kedvenc csemegéje ugyanis az édes gyümölcsök mellett a kávécseresznye. Igazi kis ínyencként remekül válogatja ki magának a legérettebb szemeket.

cibetmacska

kávébab

A gyarmatosítók hamar felfedezték a nem mindennapi kávéban rejlő üzleti lehetőségeket, ezáltal ismertté vált a nyugati világban. 
A mindig is luxuscikknek számító luwak kávé a 90-es években kezdte el igazi reneszánszát élni a kávézókban. Az agyoncukrozott hosszú kávékat megunt kávérajongók körében új divat terjedt el, mégpedig az exkluzív és egzotikus luwak kávé fogyasztása. A manapság is töretlen sikernek örvendő kávéból évente mindössze 200 kg-ot értékesítenek, ugyanis előállítása rendkívűl speciális és munkaigényes.

Bali

papaya

A kávé előtörténetét ismerve izgatottan tértünk be a sűrű erdővel övezett ültetvényre. Belépve a gyönyörű kertbe hamar ott termett egy mosolygós balinéz lány, aki kedvesen felajánlotta, hogy végigkalauzol bennünket az bemutató ültetvényen, ahol megtekinthettük a náluk termelt egzotikus növényeket és a híres pálmasodrót.

bali kávé

ginseng


A kis pálmasodró ketrecéhez érve kicsit csalódottak voltunk, hogy az állat éppen nyugodtan bóbiskolt és még a felé nyújtott kávészem iránt sem mutatott túl nagy érdeklődést.
A cibetmacska éjszaka aktív állat és bár nagyon aranyos, az ember közelségét nem kedveli és gyakran aggresszívan reagál, ha közelítenek felé - magyarázta vendéglátónk. 
A továbbiakban megtudtuk, hogy az ültetvényen a többi állat szabadon “dolgozik” a kávébabok előállításán, melyeket aztán begyűjtenek. Valamint beszélgettünk arról is, hogy mi a titka a luwak kávé egyedülálló ízvilágának.

cibetmacska

A kávébabok, melyeket az állat nem képes megemészteni, enzimek és baktériumok által fermentálódnak a bélben. Az emésztés során csökken a babok fehérjetartalma és ennek köszönhetően a belőlük készített kávé íze lágyabb, bársonyosabb a hagyományos pörkölésű kávékhoz képest.

IMG_8498

A farmon betekintést nyerhettünk a szárítás, pörkölés és őrlés folyamataiba is, melyeket itt hagyományos körülmények között, gépesítés nélkül végeznek.

IMG_8493



A csodás trópusi környezetben igazán fantasztikus élmény volt megkóstolni a lágy, csokoládés aromájú kopi luwakot. Ezt a kávét, mint megtudtuk, csak mindenféle ízesítés nélkül, ristrettoként vagy espressoként érdemes fogyasztani. Egy csésze itt kb 5 dollárnak megfelelő összegbe került, ami még igazán kedvezőnek mondható a nyugati csészénkénti 10-50 eurós árhoz képest.

Nagy Zsombor


A luwak kávén kívül lehetőségünk volt még különböző ízetésű (kókusz, karamella, gyömbér, citromfű, rózsa) kávékat és teákat is megkóstolni.

IMG_8517



Szerencsére ma már Magyarországon is megkóstolható és megvásárolható néhány helyen a kopi luwak. Érdemes kipróbálni, nem csak ínyenceknek!

A cikkben előforduló képeket és szöveges tartalmakat a szerzői jog védi. ©Dinner al fresco

süti beállítások módosítása