DINNER AL FRESCO

DINNER AL FRESCO

KOROSAJT MŰHELY - NEMESBÜK

2016. augusztus 09. - nagy.zsombor

[caption id="attachment_237" align="aligncenter" width="780"]jersey tehen Jersey tehén[/caption]

Utunk a gyönyörű zalai dombok között, mesebeli vidéken át vezet a Korosajt Műhelybe és a hozzá tartozó jersey tehén farmra. A Hévíztől alig 7 km-re található Nemesbükön, idilli környezetben fogadott minket nagy szeretettel Korosa András, a Korosajt Műhely megálmodója és sajtkészítője.

András először a falu határában levő jersey farmra kalauzolt miket. A csorda, mely jelenleg 17 tehénből áll, vidáman legelészett a mezőn a kellemes júliusi időben. András tehenei nagyon barátságosak, érdeklődőek, hozzá vannak szokva az ember közelségéhez, ezen felbátorodva mi is megsimogattuk őket. 
A gazda lelkes hívó szavára az állatok sorba rendeződve elindultak az etető felé, ahol már várta őket egy nagy adag friss lucerna, mely a kedvenc csemegéjük.

[caption id="attachment_241" align="aligncenter" width="780"]zalai taj Zalai panoráma a Korosa birtokról[/caption]

A Jersey tehén egy kistestű (110-120 cm marmagasságú), finom csontozatú, rendkívül jámbor fajta, amely a Normandia partjai közelében található Jersey szigetről származik ( az Egyesült Királyság része). Kifejezetten tejelő fajta, teje igen magas zsírtartalommal bír (5-7%), ami kiváló alapanyaga a sajtkészítésnek.

 A lakomázó állatoktól elbúcsúzva a családi porta és sajtműhely felé vettük az irányt.

A takaros családi ház és a hozzá tartozó kb 1 hektár nagyságú "kert" a látványos nemesbüki kőhíd mellett, a kellemes hangzású Április utca 21-ben található. András lelkesen mesélt nekünk a kezdetekről, miközben felfelé baktattunk a kis karámmal elkerített borjúk felé, akik szintén szabadon mozoghatnak a kert nagyobbik részén.
 Meglepetésemre a borjúk barátságosan kíváncsiskodva elindultak utánunk, miközben szemügyre vettük az elénk táruló lankás zalai vidéket.

[caption id="attachment_239" align="aligncenter" width="780"]Borju Lakmározó borjú[/caption]

Az eredetileg keszthelyi származású Korosa András, alig 3 éve, mindenféle előismeret nélkül vágott bele a gazdálkodó életmódba. Ekkor vette meg első tehenét Borókát, aki mellett lassacskán kitanulta az állattartás és sajtkészítés fortélyait. Másfél évvel később, már 3 jersey tehén birtokában, András úgy döntött feladja korábbi biztos állását a szálloda iparban és teljes erővel belevág a farmer életbe. Azóta az állatállomány szépen gyarapodott és az utánpótlás is folyamatos, azonban András szeretné megőrizni a vállakozás családi gazdaság jellegét és nem szeretne "ipari termelésbe" kezdeni.

[caption id="attachment_240" align="aligncenter" width="780"]Korosa Andras Korosa Andrással (balra) figyeljük az állatokat[/caption]

A sajtkészítő filozófiája, hogy “csak a boldog tehén ad jó minőségű tejet, amely alapja a kiváló minőségű Korosajtnak." Ez a szemléletmód, ami véleményem szerint kiemeli és követendő példává teszi az itt folyó gazdálkodást. András állataira nem profitorientáltan, haszonállatként tekint, hanem jólétüket messzemenően szem előtt tartja és biztosítja számukra a boldog élethez szükséges feltételeket.

[caption id="attachment_243" align="aligncenter" width="780"]korosajt_sajtok Kósoló a sajtokból[/caption]

A Korosajt Műhelyben jellemzően félkemény sajtok készülnek. Az ízesítetlentől a fűszeresen át (bazsalikom, csili), a lilahagymás sajtig igen széles a repertoár. A manufaktúra rendelkezik egy sajtérlelő helységgel, ahol a 3-6 hónapig érlelt keményebb sajtok pihennek, ízük és illatuk a parmezánéhoz hasonlatos.

[caption id="attachment_242" align="aligncenter" width="780"]Korosajt-erlelo Érlelő helység[/caption]

András a sajtokat régión belül értékesíti, többek között helyi éttermeknek és szállodáknak szállít, de e környékbeli élelmiszerboltokban is fellelhetőek a termékei.
A gazda hihetetlen ötleteséggel és munkabírással irányítja és fejlesztgeti a családi vállakozást, melyet mi sem bizonyít jobban, minthogy áprilisban egymaga, önerőből szervezte meg az 1. Korosajt fesztivált. A fesztiválra nagyon nagy volt az érdeklődés, közel 500 vendéget fogadtak Korosáék a családi portán. A gyerekeket állatsimogató, korongozás, kézműves foglalkozások várták, míg a felnőttek a sajtkészítés és sajtkóstolás rejtelmeibe nyerhettek betekintést.

A Korosajt Műhely egy üde színfolt a régióban, reméljük hamarosan sokan követik a gazdálkodásnak ezt a modern formáját.

A cikkben előforduló képeket és szöveges tartalmakat a szerzői jog védi. ©Dinner al fresco

süti beállítások módosítása