DINNER AL FRESCO

DINNER AL FRESCO

AZ ÚJ STREET FOOD - SUSHI WRAP

2016. augusztus 09. - nagy.zsombor

[caption id="attachment_260" align="aligncenter" width="940"]sushi-wrap Forrás: sushirrito.com[/caption]

Amerikából indul hódító útjára az új street food, a sushi wrap. Rendkívül egészséges, finom és tápláló, csupán az alapanyagok minőségére kell figyelni. A sushi wrap a japán sushi és a mexikói burrito szerelemgyereke, egy becsomagolt óriás sushi. Ez egy olyan recept, ami minden szívet rabul ejt.

A sushi rizs egy speciális kerekszemű rizsfajta. Magas minőségét a válogatott szemek adják, ennél a fajtánál a legszigorúbban szelektálják ki a tört szemeket.
Többször át kell mosni (7-8 alkalommal) és dörzsölni fözés előtt, ezzel az eljárással megszabadulunk a felesleges fehérítőtől. Lassan főzzük ragadósra a rizst. Mikor elkészül, keverjük bele a rizsecetből, sóból és cukorból álló keveréket, ami felelős a sushi ízéért. Lefedett edényben hagyjuk kihűlni a rizst, így nem kezd el hártyásodni.

[caption id="attachment_258" align="aligncenter" width="720"]sushi-wrap3 Forrás: sushinista.net[/caption]

A sushi töltése hasonló a hagyományos módszerhez, tehát a tekerőre tesszük az algalapot, jó alaposan megtöltjük rizzsel és a választott töltelékkel, majd bevizezzük a széleket és betekerjük. A víz összetartja az algalapot. A sushi minkét oldalát hajtsuk be tekerés közben és zárjuk le, így egy kis batyut kapunk. A betekert sushit csomagoljuk zsírpapírba, vagy valamilyen könnyen gyűrődő papírba és végül egy nagyon éles késsel vágjuk ketté. El is készült az ízléses sushi wrap.

Tölteni szinte bármivel lehet, viszont használjunk friss idényzöldségeket, hogy ezzel is támogassuk a helyi termelőket.

Lazac és avokádó recept

A lazac és az avokádó egy kifejezetten jó kombináció, mindkettő gazdag omega-3 zsírsavakban. A lazac kiválasztásakor figyeljük meg a hús színét, ha szép rózsaszín, fényes és majd kicsattan az egészségtől, akkor friss és jó választás, ha fakó, nem bizalomkeltő, akkor inkább ne vegyük meg. Fagyasztott hal nem alkalmas ehhez a recepthez. Ne tároljuk sokáig halat, lehetőleg a vásárlás napján fogyasszuk el.

A lebőrözött filét vágjuk finom csíkokra, a tekerőre előkészített algalapra és rizsre tegyünk jégsaláta leveleket, majd erre a halat. A hal után következhet az érett, krémes avokádó és pár csepp citrom, ami segít kiemelni az avokádó és a lazac ízét. Ezután helyezzünk még a sushiba pár szál csíkokra vágott uborkát (mag és héj nélkül) és végül egy kis házi majonézzel kenjük meg. Persze azt is megtehetjük, hogy minden réteg közé teszünk egy kicsit, ízlés dolga.

Házi majonézt legegyszerűbb robotgéppel csinálni: egy tojássárgához és egy kis mustárhoz fokozatosan adagolunk jó minőségű oliva olajat, majd sót és pár csepp citromlevet. Még krémesebb lesz az eredmény, ha minden hozzávalót behűtünk.

Ha mindennel készen vagyunk, jöhet a tekerés.

Teriyaki marha recept

Készítsünk teriyaki szószt, egy kis szója szósz, szaké és méz keverékének hevítéséből. Melegítsük addig a szószt, amíg elég sűrű nem lesz. Miután kihűlt, kenjük be vele az előkészített hátszínt. Süssük angolosra a húst, majd kis pihentetés után vágjunk hajszálnyi szeleteket. Akkor jó, ha nincs túlsütve a hús és még puha a belseje.

Ezt a finom teriyaki marhát tegyük az előkészített tekercsbe egy kis salátával, paradicsommal, friss zöldhagymával ( ezt vágjuk apróra), adhatunk hozzá kedvünk szerint avokádót, répát, végül pedig még egy kis teriyaki szószt a maradékból, majd az egészet tekerjük be.

süti beállítások módosítása