DINNER AL FRESCO

DINNER AL FRESCO

LUXUS AZ ALPOKBAN - KITZBÜHEL

2016. június 27. - nagy.zsombor

Bár sokan inkább téli síelés kiválasztásakor részesítik előnyben az alpesi desztinációkat, az Alpok nyáron is ugyanolyan izgalmas és kalandokkal teli úticél, sőt véleményem szerint nyáron mutatja a legszebb arcát. Tirolban járva, ismét meg kellett állapítanom, hogy az alpesi városkák az aktív pihenés, feltöltődés, sport és kiváló gasztronómia olyan kombinációját nyújtják, melyet a régióban máshol keresve sem találnánk.

[caption id="attachment_107" align="aligncenter" width="780"] Kitzbühel - a város centruma 700 éves múltra tekint vissza.
[/caption]

Elsőként a Tirol tartományban fekvő csodás Kitzbühel városkáját szeretném bemutatni.
A Kitzbühel Alpok számít a világ egyik legnépszerűbb és legexkluzívabb téli sport és sípradicsomának. A város a híres Hahnenkamm (1712 m) és Kitzbüheler Horn (1996 m) nevű hegyek lábánál fekszik.

 A kitzbüheli régiót télen-nyáron számtalan sportoló, filmsztár, politikus keresi fel és tölti itt jól megérdemelt szabadságát. Olyan hírességek nyaralnak Kitzbühelben mint Franz Beckenbauer, Bernie Ecclestone, Gwyneth Paltrow, Irina Shayk vagy Jason Statham.

[caption id="attachment_113" align="aligncenter" width="780"] Hangulatos sétáló utcák, háttérben a városháza.[/caption]

Kitzbühel számos jelentős sportversenynek ad helyet, a leghíresebb az 1931 óta megrendezésre kerülő Hahnenkamm-Rennen nevű síverseny. A verseny minden télen több tízezer látogatót vonz a városba, valamint a felső tízezer egyik kedvelt téli programja, ahol a részvétel kötelező. A futamokat esténként fergeteges celebparádé és partik követik. 
A sportversenyeken és hírességeken túl Kitzbühel nem vált kizárólag a gazdagok játszóterévé. A bájos alpesi város ugyanolyan népszerű úticél az egyszerű turisták körében is.

[caption id="attachment_111" align="aligncenter" width="780"]Kitzbuhel2 Jellegzetes látkép a Wilder Kaiser ormaival.   © MartinPutz /de.wikipedia.org[/caption]

Kitzbühel óriási vonzerejének és sikerének titka, hogy más síparadicsomokkal ellentétben, itt nyáron is számtalan program és sportlehetőség közül válogathatunk. Itt ugyanúgy jól szórakozik az európai elit, mint a hátizsákos turista. A város régóta tudatosan igyekszik az idelátogatók kedvében járni, hogy biztosan mindenki megtalálja a számára ideális nyaralást és csodás élményekkel térhessen haza.

[caption id="attachment_127" align="aligncenter" width="780"] Napfelkelte a Wilder Kaiser csúcsán.     © Gerdl Franz / Kitzbühler Alpen - Wilder Kaiser[/caption]

A tiroli kisváros méltán viseli a legendás “Alpok sportvárosa” címet. Kitzbühel egyet jelent az első osztályú sport- és túralehetőségekkel. Európa legjobb síterepein kívül, 800 km kerékpár- és 1200 versenykerékpárút, valamint 1000 km túraút várja nyáron a bicikliseket és kirándulókat. A nyáron ide érkezőknek kihagyhatatlan ajánlat a Kitzbühel Sommer Card, mely május elejétől október végéig érvényes. A kártyával 31 felvonót és liftet használhatunk ingyen. Így könnyedén elérhetjük a környező hegycsúcsokat, melyek elképesztő panorámával várnak minket, valamint hétköznaponként ingyenes vezetett túrákon vehetünk részt. Ezenkívül a kártya számtalan múzeumba, fürdőbe, strandra 25-50%-os kedvezményt biztosít.

[caption id="attachment_126" align="aligncenter" width="780"]bicikli Lehet elképzelni ennél jobb helyet egy mountainbike túrára?                              © GHOST-Bikes GmbH/ Brixental[/caption]

A városnak úttörő szerepe volt az alpesi golf kialakulásában is, az első golfpályája 1955-ben nyitott meg, azóta pedig szebbnél szebb pályák közül válogathatnak a golf szerelmesei. Nagyon praktikus a régióban érvényes Kitzbühel Golf Card, melynek birtokában több mint 30 salzburgi és tiroli golfpályán lehet játszani.

[caption id="attachment_114" align="aligncenter" width="780"]detail-cs-20131101-golfclub-westendrof-0038© © Mirja Geh / Eye 5 / Westendorf[/caption]

A város történelmét tekintve, mindig is különlegesnek, tehetősnek számított a régióban. A vasérc és rézbányászatnak köszönhetően meggazdagodott város hamar felismerte a turizmusban rejlő lehetőségeket. Az Alpokban elsőként, már 1875-ben vonattal érkezhettek ide a pihenni és kirándulni vágyók.

 A fényűző gazdagság és hírnév ellenére a városnak sikerült megőriznie kedves, kisvárosi imidzsét. Sokan azt gondolnák, hogy a felkapott üdülőváros drága és zsúfolt, azonban örömmel tapasztaltam, hogy egyik sem jellemző rá. A kávézók és éttermek árai egyáltalán nem térnek el az osztrák átlagtól.

Sok helyes, regionális termékeket árusító kisboltot valamint stílusos designer üzletet találhatunk a belvárosban, melyekben nyugodtan nézelődhetünk anélkül, hogy feszengenünk kellene. A város előkelő státuszát leginkább a mellettünk elhaladó luxusautók mennyiségéből érzékeltem.

varos

A hangulatos központban a Bergsinn nevű kávébárt ajánlanám, ahol nagyon finom kávéval és hagyományos osztrák sütikkel várják a vendégeket. Utcai kiülős része jó időben tökéletes hely a sütkérezésre és élvezni a belvárosi forgatagot. A kávézó belső része hangulatos alpesi stílusú, elképesztő kilátással a környező hegyekre. A kávézóval rögtön szemben találtható Huberbrau Stüberl vendéglő, ahol hagyományos osztrák ételeket kóstolhatunk és igen kedvező árakon ebédelhetünk vagy vacsorázhatunk.

[caption id="attachment_130" align="aligncenter" width="780"]Nagy borteszt A Huberbrau Stüberl remek alpesi konyhával várja a vendégeket[/caption]

A csúcsgasztronómia szerelmeseit is több kiemelkedő étterem várja, melyek közül az 5 csillagos Tennerhof Hotel gourmet éttermét emelném ki, mely Ausztria legjobb három éttermének egyike. 2009 óta 1 Michelin csillaggal rendelkezik. Konyhafőnöke Stefan Lenz, akit 2015-ben az év szakácsának választottak Ausztriában.

[caption id="attachment_133" align="aligncenter" width="780"]tennerhof Tennerhof Hotel - Kitzbühel  © Tennerhof Hotel[/caption]

[caption id="attachment_132" align="aligncenter" width="780"]gourmet-restaurant-hotel-restaurant-dinner-arrangement-halbpension-tennerhof-kitzbuehel-leading-spa-resort-golf-sommer-winter-wandern-ski-hahnenkamm_11696_5_547679e0c289b189ee76b09c5e25f0ac Tennerhof Gourmetrestaurant - Ausztria legjobbja. © Tennerhof Hotel[/caption]

Az ázsiai ízek szerelmeseinek ajánlanám a jochbergi Kempinski Hotel das Tirol Sra Bua nevű éttermét, melyet a bajor Frank Heppner vezet, akinek szerencséje volt Eckart Witzigmann kezei alatt tanulni a szakmát. Ha már meguntuk a Schnitzelt és Strudelt és egy kis egzotikus ízorgaiára vágyunk, a Sra Bua a tökéletes gasztro program. A remek ételeken kívül, lélegzetelállító kilátás vár ránk az étteremben.

[caption id="attachment_117" align="aligncenter" width="780"]kempinskidastirol_phosuppe_quer Pho leves a Sra Bua étteremben. © Kempinski Hotel das Tirol[/caption]

[caption id="attachment_118" align="aligncenter" width="780"]kempinskidastirol_trueffelzipferl_quer Trüffel falatok, Sra Bua. © Kempinski Hotel das Tirol[/caption]

A sztárszakács Frank Heppner neve egyet jelent az európai és ázsai konyha legkiválóbb értelemben vett modern ötvözésével. Jelmondata a „back to basics“, hagyományos és regionális alapanyagokat keveri mesteri módon az ázsiai fűszerekkel és ízekkel.
Az aktív, sportos napok után megfáradva érdemes egy wellness napot is beiktatnunk a nyaralásba. A már említett Kempinski Hotel remek day spa ajánlatokkal várja a fürdők szerelmeseit.

[caption id="attachment_115" align="aligncenter" width="780"]slider_outdoorpool-summer-kempinski-hotel-das-tirol © Kempinski Hotel das Tirol, Jochberg.[/caption]

A másik kihagyhatatlan élmény a Hotel Schloss Lebenberg***** fürdője, mely 46 méteres, körpanorámás beltéri medencével várja a megfáradt kirándulókat.

[caption id="attachment_116" align="alignnone" width="780"]lebenberg Hotel Schloss Lebenberg*****     Kép: www.austria-trend.at[/caption]

süti beállítások módosítása