DINNER AL FRESCO

DINNER AL FRESCO

PIKÁNS LAZAC NYÁRRA

2016. június 23. - nagy.zsombor

Ez a lazacos étel egy kifejezetten könnyed nyári recept. Az omlós lazac nagyszerű társa a csípős káposztasalátának és az egzotikus füstölt céklának. Vendégeinket is meglephetjük vele, de egy egészséges családi vacsorának is kiváló választás, sőt akár egy grillparti különlegessége is lehet.

HOZZÁVALÓK:

4x100g lazac filé
fél fej káposzta
paprikakrém 4-6 db paprikából
200g koktélparadicsom
4db cékla
só, bors, oliva olaj
1 db chili
fél citrom, lime leve
fél ujjnyi gyömbér
csokor bazsalikom
balzsamecet
1 evőkanál chia mag

A káposzta saláta

Négy személyre egy kisebb káposztát vágjunk negyedekbe és szeljük vagy gyaluljuk apró csíkokra. Egy tálba helyezve enyhén sózzuk meg. Most nem a klasszikus magyar káposztasalátát csináljuk, tehát nem fogjuk teljesen kinyomkodni, csak egy kicsit hagyjuk állni kevés sóban.

kposzta

Időközben előkészítjük a paprikakrémet. Ezt fogjuk a káposztára tenni. Opcionálisan helyettesíthető jó minőségű ajvárral. A különböző fajta paprikákat megsütjük a sütőben, majd lehúzzuk a héját. Könnyebben lejön a bőre, ha miután kivesszük a sütőből, beletesszük egy tálba és lefedjük pár percre fóliával. Ilyenkor a lezárt edényben elkezd dolgozni a gőz és felpuhítja a felszínt. A meghámozott, kimagozott paprikát összeturmixoljuk egy kis olívaolajjal és fokhagymával, majd félretesszük.

A káposzta textúráját egy kicsit megroppantjuk. Ez gyakorlatilag egy kis masszázst jelent a zöldségnek. Ne legyünk túl durvák. Az a lényeg, hogy egy kicsit változtassunk az állagán, hogy puhább legyen, de ne túlságosan. A kinyomott levet nyugodtan öntsük le.

Az előkészített káposztához keverjük hozzá a paprikakrémet, adjunk hozzá frissen őrölt borsot, köményt és finomra vágott chilit. Kb 200 gramm koktél paradicsomot negyedeljünk fel és adjuk a salátához.

Végezetül facsarjunk rá egy kis citrom és lime levet, valamint adjuk hozzá olívaolajat, és sózzuk, borsozzuk, ha szükséges. Tálalás előtt szórjuk meg pirított chia maggal.

A füstölt cékla

A füstölt céklasaláta nagy kedvencem. A cékláról a legtöbb embernek nagyi savanyú céklája jut eszébe, pedig ebben a zöldségben nagy potenciál rejlik.

cekla

Személyenként egy előfőzött céklára van szükség. Azért kell előfőzni, mert a faszenes grillen, csak a füstös ízt adjuk neki. Figyeljünk arra, hogy a grillezés végén tegyük fel a céklát a rácsra, nem szabad, hogy közvetlenül érje a hő. Legjobb pislákoló parázs fölé tenni és lefedve hagyni. A füst szépen átjárja az egész zöldséget és isteni íze lesz.

A megfüstölt céklát kockázzuk fel, adjunk hozzá egy kis borsot, citromlevet és olívaolajat, majd reszeljünk bele friss gyömbért. Egy kis balzsamecettel még pikánsabbá tehetjük. Ehhez a recepthez csak kiemelkedő minőségű ecetet használjunk, amelynek édeskés az íze. Aprítsunk fel egy csokor friss bazsalikomot és keverjük hozzá a céklához. Mindkét salátának jót tesz ha hagyjuk egy kicsit állni őket, mert jobban összeérnek az ízek.

A lazac

A lazac a létező legfinomabb hal. A húsát vékony zsírréteg csíkozza, amitől a megfelelő hőkezeléssel hihetetlenül omlóssá válik. A lazacot bőrével lefelé kezdjük pirítani, majd ahogy elkezd kifehéredni a hús, fordítsuk meg. Két dologra kell odafigyelni, az egyik hogy ne legyen túl magas fokozaton a sütőlap, mert a külseje elég, a belseje viszont nyers marad. A másik, hogy mozgassuk a halat, így nem ragad le.

Semmiképp ne süssük túl sokáig, a legjobb ha enyhén rózsaszínes a belseje és omlós az állaga. A kész halat borsozzuk meg, esetleg sózzuk, ha valaki úgy szereti, majd vékonyan kenjük meg aiolival. Ezután megszórhatjuk egy kis pirított chia maggal.

Előmelegített tányérra tálaljunk, ezt legkönnyebben úgy oldhatjuk meg, ha betesszük pár percre a sütőbe a tányérokat. Ez elég időt ad nekünk a tálaláshoz, a hal sem hűl ki. A salátákat tegyük kis edénykékbe és mindent halmozzunk egy nagy tányérra.

salika

A cikkben előforduló képeket és szöveges tartalmakat a szerzői jog védi. ©Dinner al fresco

süti beállítások módosítása