A Winelovers boros rendezvényekről talán már minden gasztronómia kedvelő hallott. Az évente öt alkalommal megrendezésre kerülő Winelovers prémium boros rendezény kistestvére Afterwork névre hallgat és a munka után kikapcsolódásra vágyó minőségi borfogyasztókat célozza meg. Ez alkalommal a rozé és fehérbor kóstolót látogattam meg a 0,75 bisztróban, a Bazilikánál. Gyors regisztráció után megkaptam a karszalagot, valamint egy ételjegyet és tombolát.
Nyolc borászat képviseltette magát a rendezvényen, melyek között több ismerős bor és néhány újdonság is akadt. A rendezvény maga a bisztó teraszán kapott helyet, amely elsőre szűkösnek tűnt, ám a későbbiek folyamán nem okozott kellemetlenséget.
[caption id="attachment_201" align="aligncenter" width="940"] Nádas Szilárd, a Nádas Borműhely borásza Fotó: Benkő Molnár Fanni[/caption]
A kóstolópohár beszerzése után első utam Nádas Szilárdhoz vezetett, a Nádas Borműhely borászához, aki jókedélyűen bemutatta borait. Szilárd 2009-ben örökölte meg nagyapjától a két és fél hektáros kis birtokát, ami otthont ad vállalkozásának. A saját szőlőn kívül vásárolt alapanyagból is dolgozik. Borai két fő vonalat képviselnek, a fehér címkés borai kizárólag tartályos erjesztésűek, míg a fekete címkés hordós érlelésű.
[caption id="attachment_203" align="aligncenter" width="940"] Nádas borok Fotó: Benkő Molnár Fanni[/caption]
Következő megálló az Etyeki Kúria volt, ami 1996 óta fontos szereplője az Etyeki borvidéknek. A 2 hektárral induló pince mára 28 hektáron gazdálkodik. A pincészet közismert a modern építészeti alkotás számba menő épületéről is. Könnyed, frissítő, reduktív technológiával készülő nyári borokat kóstolhattam, Pesti Eszter, a pincészet marketingesének előadásában.
[caption id="attachment_202" align="aligncenter" width="940"] Az Etyeki Kúria kínálata Fotó: Benkő Molnár Fanni[/caption]
Az este meglepetése a Kázsmér Pincészet volt. A korábban Lesence Zrt. néven futó pincészet üde színfolt a Balaton-felvidéken. Fajtajelleges, üde, letisztult boraik a kiváló ár-érték arányú kategóriába tartoznak.
A kóstolásban kissé elfáradva úgy döntöttem felhasználom az étel kupont. Borkorcsolyának kakukkfüves képviselőfánkot kacsamáj habbal és lazac rilettet hűs kapros uborkával szolgáltak fel. A tálalás esztétikus volt, az ízek harmonizáltak. A kacsamáj hab olyan könnyű és krémes volt, hogy elolvadt az ember szájában. Sajnos a lazac nem hagyott bennem maradandó nyomokat.
[caption id="attachment_211" align="aligncenter" width="780"] Kakukkfüves képviselőfánk kacsamáj habbal és lazac rilette hűs kapros uborkával © Dinner al fresco[/caption]
Hamarosan következett a tombola sorsolás, melyen kozmetikai csomagok, könyvek, újság előfizetés és egy bortanfolyam voltak a díjak. Sajnos innen üres kézzel kellett távoznom. Összességében egy nagyon kellemes program volt az Afterwork, rengeteg kedves és közvetlen emberrel, kiváló borokkal és egyedülálló hangullattal. Legközelebb is ott leszek.