DINNER AL FRESCO

DINNER AL FRESCO

I. KESZTHELYI SÖRFESZTIVÁL

2016. július 23. - nagy.zsombor

[caption id="attachment_224" align="aligncenter" width="640"]IMG_2916 Sörpadok az árnyas ligetben[/caption]

A vidéki fesztivál nehéz műfaj, ám az első keszthelyi sörfesztivál szervezői jól vették az akadályt és egy ígéretes programmal rukkoltak elő. A legjobb magyar és nemzetközi sörfőzdéket hívták meg, függetlenül attól, hogy nagyipari vagy épp kézműves vonalon tevékenykednek. Egy a közös a kiállítókban, minőségi terméket állítanak elő és azt büszkén képviselik.

A bevezetőben azt írtam, hogy a vidéki fesztivál nehéz műfaj, ki is fejtem, hogy miért: Aki már járt bármilyen vidéki fesztiválon, tudja, hogy mindegyik ugyanolyan, kézművesek, cukorka árusok, kifőzdék és a nyugati aluljáró bóvlijait árulók egyvelege egy kis zenével fűszerezve. Nagyon hiányzik belőlük az egyediség és a karakter. Keszthelyen ezt sikerült összehozni.

A fesztivált Július 20.-án szerdán, Katona Csaba sörtörténész (az MTA munkatársa) nyitotta meg egy érdekfeszítő előadással. Az öt napos rendezvény minden napján megtudhatunk valami érdekességet az egyik legkedveltebb ital múltjáról interaktív formában, sörkóstolóval egybekötve.

[caption id="attachment_222" align="aligncenter" width="940"]IMG_2876 Készül a sparhelten sütött lepény[/caption]

A helyszín nem is lehetne líraibb, mint a Balaton partja, ligetes, hangulatos tér, gyönyörű naplementés panorámával. Elsőre rabul ejti az embert. Kisgyerekeseknek is ideális, mert egy játszótér is található a fesztivál mellett, így sörözés közben szemmel tudják tartani a játszó gyerekeket.

A kiállítok között több nagy cseh főzde is előfordult, mint a Kozel, Krusovice vagy az Eggenberg, utóbbi Cesky Krumlov, a világörökségég részét képező városka történelmi főzdéje.

[caption id="attachment_227" align="aligncenter" width="940"]IMG_2882 Sümegi sörfőzde[/caption]

A keszthelyi sörfesztivál főzdéi közül az egyik legérdekesebb a Sümegi sörfőzde. Nagyon kellemes, jól iható világos és barna söröket hoztak a fesztiválra, de az IPA-juk is versenyképes a kézműves vonalból. Aki szereti az ízesített söröket, az is megtalálja a kedvencét, ugyanis ribizlis és meggyes sör is van náluk csapon.

Aki a német típusú söröket kedveli, annak a Beerfort főzde standjánál van a helye, a fekete búzasörük egészen kiváló és egyedülálló ital, habos, telt ízek, mégis könnyed, enyhén citrusos.

[caption id="attachment_223" align="aligncenter" width="480"]IMG_2915 Parázson füstölődnek a pisztrángok[/caption]

A sörtől megéhező látogatónak is jó dolga van, ugyanis sok finom falat várja, hogy az ember csillapítsa velük az éhségét. Ehetnek frissen, parázson sült, füstős aromájú pisztrángot, vagy makrélát grillezett zöldségekkel, esetleg egy jó sparhelten sült lepényt csülökkel és tejföllel. Mindenki megtalálhatja a szájízének megfelelő ételt.

Zenei programról is gondoskodtak a szervezők, úgyhogy a mulatság éjfél utánig tart. Remélem ez a fesztivál hagyományt teremt és évről évre összehozza a sörért rajongó embereket. Aki még teheti látogasson el, ugyanis Július 24-ig várják az érdeklődőket.

A rendezvény facebook oldala.

A cikkben előforduló képeket és szöveges tartalmakat a szerzői jog védi. ©Dinner al fresco

süti beállítások módosítása